Luke: Männyn luontaiselle uudistamiselle hyvät olosuhteet ensi vuonna

Uudistamishakkuita suunnittelevan metsänomistajan kannattaa hyödyntää männyn runsas siemensato, Luonnonvarakeskuksesta vinkataan.

Männyn siemensato on tänä keväänä Etelä- ja Keski-Suomessa heikohko ja Pohjois-Suomessa huono, Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kerrotaan. Ensi kesänä tilanne on kuitenkin toinen – männylle on nimittäin kehittymässä erittäin paljon käpyjä koko maassa. Näiden siemenet varisevat maahan keväällä 2021, ja silloin luontaisen uudistamisen edellytykset ovat hyvät ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Mikäli tuleva kasvukausi on riittävän lämmin, myös Kainuussa ja Pohjois-Suomessa voidaan saada ensi keväänä runsas ja hyvälaatuinen siemensato.

”Uudistamishakkuita suunnittelevan metsänomistajan kannattaa hyödyntää männyn runsas siemensato. Tämä edellyttää, että siemenpuuhakkuu ja siihen liittyvä maanmuokkaus tehdään viimeistään ensi syksynä”, kertoo tutkija Tatu Hokkanen Lukesta.

Hokkanen muistuttaa, että luontainen uudistaminen sopii parhaiten kuivahkoille kankaille ja sitä karummille kasvupaikoille. Ongelmia voi tulla, jos tiheänä kasvanut männikkö hakataan siemenpuuasentoon ilman väljennysvaihetta. Mitä väljempi hakkuuta edeltävä lähtötilanne on, sitä todennäköisimmin siemenpuissa esiintyy runsaasti käpyjä ja sitä pienempi riski siemenpuilla on kaatua tuulessa hakkuun jälkeen.

Luke ennakoi, että keväällä 2022 männyn siemensato on keskinkertainen tai tavallista heikompi.

Ensi keväänä kuusella heikko sato

Kuusen käpyjä esiintyy nyt erittäin runsaasti eteläisessä Suomessa, Vaasa-Kuopio-Joensuu-linjan eteläpuolella. Maan keski- ja varsinkin pohjoisosissa käpyjä on sen sijaan vähän. Etelä-Suomen runsaan käpysadon ansiosta kuusen jalostetun siemenen varastoja on saatu kuitenkin kunnolla täydennettyä.

Ensi keväänä variseva kuusen siemensato on Luken mukaan erittäin heikko.

Koivu kukkii heikosti tänä keväänä. Tämä selittyy viime kesän viileillä säillä.

Avoimilla ja lämpimillä paikoilla kasvavissa koivuissa saattaa tosin esiintyä runsaasti norkkoja, jotka lisäävät paikallisesti siitepölyn määrää ilmassa. Huhtikuussa siitepölyä tulee Suomeen myös kaukokulkeumana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat