Luke: Metsätalouden kannattavuus laski huippuvuoden jälkeen

Puuntuotannon sijoitustuotto putosi viime vuonna pitkästä aikaa miinukselle.

Metsätalouden kannattavuus laski viime vuonna selvästi edellisestä vuodesta, Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo. Se ei ole mikään yllätys, sillä vertailuvuosi 2018 oli yksi kaikkien aikojen huippuvuosista.

Yksityismetsätalouden liiketulos laski 17 prosenttia 128 euroon hehtaarilta. Vaikka lasku huippuvuodesta oli selvä, tulos oli nelisen prosenttia parempi kuin viiden edeltäneen vuoden keskiarvo. Yksityismetsätalouden liiketulos oli kaikkiaan 1,76 miljardia euroa eli samaa tasoa kuin vuonna 2017.

Puuntuotannon sijoitustuotto putosi –0,9 prosenttiin vuonna 2019. Edellisen kerran tuotto oli miinuksella vuonna 2012.

Etelä-Suomessa yksityismetsätalouden liiketulos laski edellisvuodesta lähes 20 prosenttia 163 euroon hehtaarilta. Pohjois-Suomessa tulos päätyi 58 euroon hehtaarilta, laskua viisi prosenttia.

Maakunnittain suurimmat hehtaarikohtaiset liiketulokset kertyivät Päijät-Hämeessä (232 €/ha) ja Kanta-Hämeessä (228 €/ha), vaikka niissä tulos laski yli 20 prosenttia.

Tulos laski eniten Etelä-Savossa (–31 %), Kymenlaaksossa (–24 %), Kanta-Hämeessä (–23 %) ja Pohjois-Karjalassa (–23 %).

”Etelä-Suomessa tukkipuun osuus tuloista oli toissa vuonna lähes kolme neljäsosaa, pohjoisessa runsaat puolet. Viime vuonna tukkipuun hakkuiden ja hintojen lasku olivat selvästi jyrkempiä kuin kuitupuulla”, toteaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Esa Uotila.

Tukkipuun hakkuut yksityismetsistä vähenivät 12 prosenttia ja havutukkien hinnat laskivat reaalisesti eli inflaatio huomioituna lähes kahdeksan prosenttia.

Kuitupuulla kysyntä jatkui suhteellisen hyvänä. Hakkuut vähenivät viitisen prosenttia ja hintojen lasku jäi prosenttiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat