Luke tutkii, voisivatko Itämeren ahvenet kutea veteen upotettuihin kuusiin

Tutkimuksen tulokset valmistuvat syksyllä 2019.

Luonnonvarakeskus kertoo, että se on upottanut Hangon ja Tammisaaren vesille lähes sata kuusta yhdessä Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisen aseman kanssa. Nyt selvitetään, voisivatko ahvenet käyttää näitä kuusia kutualustoina, eli turoina.

”Tarkoitus on tutkia, saataisiinko ahven kutemaan turoihin alueilla, joilla ahvenen lisääntyminen on syystä tai toisesta vähentynyt. Kututurot voisivat tarjota sopivan kutualustan ja toimia tietynlaisena kunnostuskeinona muutoin heikentyneissä lisääntymisolosuhteissa”, tutkija Sanna Kuningas sanoo Luonnonvarakeskuksen uutisessa.

Ahven laskee kutunsa mielellään mataliin ja suojaisiin paikkoihin, joiden pohjassa on runsaasti jämäkkää kasvillisuutta.

Suomenlahden ahvenet harvinaistuneet

Viime vuosina ahvenet ovat vähentyneet merkittävästi Suomenlahdella. Syitä tutkitaan Luonnonvarakeskuksen johdolla Euroopan meri- ja kalatalousohjelman Kalatalouden ympäristöohjelmassa.

Tällä hetkellä tiedetään jo, että veden rehevöityminen ja samentuminen haittaavat ahventen näkökykyä. Luonnonvarakeskuksen mukaan ahvenen on vaikea kilpailla sameassa vedessä saaliista särkikaloja vastaan.

Lisäksi ongelmina ovat merenpohjan liettyminen, rihmalevän lisääntyminen ja rakkolevän väheneminen.

Luonnonvarakeskus on tehnyt kututuroihin liittyvää tutkimusta kahden vuoden ajan. Tutkimus jatkuu vuoden 2019 loppuun asti.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat