Luonnonperintösäätiö: Ylä-Lapissa metsiä hyvin tarjolla suojeluun, ”paikalliset kauhuissaan hakkuista”

Säätiön kampanjan myötä metsiä on suojeltu jo runsaat 500 hehtaaria.

Suojeluun hankittu Ullatievan harjualue sijaitsee Perilä- ja Ullajärven välissä. Puuston on lähinnä 100-200-vuotiasta männikköä, mutta joukossa on runsaasti yli 200-vuotiaita puita. (Kuva: Luonnonperintösäätiö)
Suojeluun hankittu Ullatievan harjualue sijaitsee Perilä- ja Ullajärven välissä. Puuston on lähinnä 100-200-vuotiasta männikköä, mutta joukossa on runsaasti yli 200-vuotiaita puita. (Kuva: Luonnonperintösäätiö)

Luonnonperintösäätiö on ostanut 42 hehtaarin metsäalueen Enontekiöstä. Metsä liittyy säätiön aiemmin ostamaan alueeseen, ja nyt Ullatievan suojelualueen koko nousee yhteensä 100 hehtaariin.

Alue on luontoarvoiltaan arvokasta vanhaa mäntymetsää. Puusto on keskimäärin 100–200-vuotiaasta männikköä, alueella on muutamia suppamaisia soistumia sekä 700 metriä kiemurtelevaa Ala-Ullajoen uomaa. Maisemallisesti paikka on hieno – sieltä aukeaa muun muassa näkymä Pallas-Ounastuntureiden pohjoisimmalle huipulle – ja on paikallisten suosima virkistyskohde.

”Nyt hankittua lisäaluetta tarjottiin meille pian Ullatievan edellisen, Enontekiön seurakunnalta hankitun alueen kaupan jälkeen. Myös useita muita seudun metsiä on tarjottu suojeluun. Enontekiöläisillä on suuri halu suojella sukujensa vanhoja metsiä”, Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Petri Haapala kertoo tiedotteessa.

Suojelupaine on kova

Säätiön mukaan suojeluhalukkuuden taustalla on monia syitä. Paine vanhojen metsien suojeluun on kova, mutta valtion suojelurahoja ei pohjoiseen ole juuri riittänyt.

Myös sijoitusrahastojen tulo pohjoiseen on lisännyt suojeluintoa, säätiöstä kerrotaan.

”Moni paikallinen on ollut kauhuissaan eteläsuomalaisten metsäsijoittajien ilmestymisestä Ylä-Lapin metsämarkkinoille ja tätä seuraavista laajoista hakkuista”, Haapala sanoo.

Luonnonperintösäätiön Ylä-Lapin kampanjan avulla on nyt suojeltu yhteensä 503 hehtaaria pohjoisen luonnonmetsiä. Suurelta osin kauppojen takana on yksi nimettömänä pysyvä yksityinen lahjoittaja.

Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö suojelee suomalaista luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. Tällä hetkellä suojeltuja alueita on yhteensä 4 691 hehtaaria.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto