Luonnonsuojelulakia uudistetaan – myös ekologista kompensaatiota kehitetään

Nykyisen lain keinot eivät ole riittäviä, ympäristöministeriöstä arvioidaan.

Ympäristöministeriö on käynnistänyt luonnonsuojelulainsäädännön uudistamishankkeen. Yli 20 vuotta vanha luonnonsuojelulaki kaipaa ajantasaistamista, sillä lain keinot ei ole nykyisellään riittävän vaikuttavia, ministeriöstä arvioidaan. Keskeinen tavoite on edistää monimuotoisuuden suojelua, lisätä suojelun hyväksyttävyyttä ja tehostaa hallintoa.

”Uudistamme luonnonsuojelulainsäädäntöä, jotta voimme vaalia Suomen luontoa nykyistä paremmin. Luontomme köyhtymistä ei ole vielä onnistuttu pysäyttämään”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen toteaa.

Uudistushankkeen yhteydessä kokeillaan ekologisen kompensaation mahdollisuuksia. Kompensaation avulla ihmisen toiminnasta luonnon monimuotoisuudelle yhtäällä aiheutunut haitta hyvitetään lisäämällä luonnon monimuotoisuutta toisaalla. Hankkeessa määritetään tarkemmin, millaisissa tapauksissa kompensaatiota voisi hyödyntää.

Lisäksi valmistellaan lakiehdotus rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvausmenettelystä ja ennaltaehkäisystä. Erityisesti rauhoitettujen lintujen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet 2010-luvulla, uuden lain tavoitteena on kehittää vahinkojen korvaamista koskevaa sääntelyä.

Hankkeen edistämiseksi on nimetty laajapohjaiset projektiryhmät. Ne aloittavat työn ensi vuoden alussa ja niiden toimikausi päättyy syyskuun lopussa 2021. Hankkeen tarkempi aikataulu selviää alkuvuonna.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat