Luonnonsuojeluliitto luopuisi soiden avohakkuista

Järjestö ajaa kaikista avohakkuista luopumista, mutta turvemaat ovat kiireellisyysjärjestyksen kärjessä.

Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisi hiljan yhdessä 36 kansainvälisen ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestön kanssa raportin, jossa esitellään keinoja niin sanotun maankäyttösektorin valjastamiseksi ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Suomessa järjestö osoittaa luonnon hiilinielut ja -varastot keinoksi ilmastonmuutoksen torjuntaan, eli metsät ovat jälleen keinovalikoiman kärjessä.

”Suomessa on valtavasti luonnon omia ilmastoratkaisuja. Metsiä tulee jatkossa kasvattaa nykyistä vanhemmiksi, ja soita tulee suojella. Avohakkuista luopuminen turvemailla on myös tehokas ilmastotoimi”, luettelee Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Hänen mukaansa järjestö ajaa samalla kaikista avohakkuista luopumista pidemmällä aikavälillä, mutta turvemailla avohakkuista luopuminen on kiireellisyysjärjestyksen kärkipäässä.

Huomio tukiin

Maailmanlaajuisesti samainen raportti laskee, että muuttamalla maataloutta ja ihmisten ruokatottumuksia päästöjä voitaisiin alentaa kahdella kolmasosalla. Määrä vastaisi yli seitsemän miljardin henkilöauton vuotuisia laskennallisia päästöjä. Erityisesti karjatalouden vähentäminen tarjoaa suuren päästövähennyspotentiaalin.

Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun huomauttaa, että Suomessa tuetaan edelleen sekä fossiilisia polttoaineita että luonnon hiilivarastojen purkamista.

”Turpeen polttoa tai turvemaiden raivaamista pelloiksi ei enää voida tukea. Ne aiheuttavat merkittävän luonnonhaitan ja suuret päästöt”, hän sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat