Luonnonsuojeluliitto: Valkohäntäkauriista haitallinen vieraslaji

Luonnonsuojeluliiton mukaan samalla isokauriskantaa tulee vahvistaa ja ilveksen metsästystä vähentää.

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa valkohäntäkauriin lisäämistä Suomen kansallisen vieraslajiasetuksen haitalliseksi vieraslajiksi vuoteen 2030 mennessä.

“Valkohäntäkauris aiheuttaa runsaasti liikenneonnettomuuksia ja vahinkoja ammattiviljelyksille, kotipuutarhoille ja luonnonkasvillisuudelle. Valkohäntäkauriit levittävät muiden hirvieläinten tavoin myös ihmisen terveydelle vaarallisen puutiaisten kantamaa borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta”, Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola perustelee.

Valkohäntäkauriin lisääminen haitallisten vieraslajien listalle edellyttää kuitenkin muihin lajeihin kohdistuvia lisätoimia. Isokaurista pitää aktiivisesti kotiuttaa Suomeen, jotta suurpedoille on tarjolla luontaisia saaliseläimiä. Isokauris eli saksanhirvi kuuluu eurooppalaiseen lajistoon ja on levinnyt Suomeen omin jaloin.

Lisäksi kauriita syövän ilveksen metsästysmäärää on Luonnonsuojeluliiton mukaan vähennettävä.

Luonnonsuojeluliitto esittää myös, että valkohäntäkauriin metsästystä tehostetaan poistamalla se luvanvaraisen pyyntiluvan eli kiintiömetsästyksen piiristä. Tämä vähentäisi pyyntilupien myöntämiseen ja seurantaan vaadittavaa hallinnollista taakkaa ja lisäisi valkohäntäkauriin metsästystä.

Kommentit (1)

  1. No nyt on kerrankin helppo olla samaa mieltä Luonnonsuojeluliiton kanssa. Eikä niitä saksanhirviäkään nyt niin välttämättä tarvita.

Luonto Luonto

Keskustelut

Suo

Kuvat