Luontojärjestöt: Ylämaan koirasusilauma lopetettava

SLL ja WWF vaativat lakikuutosta susikantaa uhkaavan vieraslajin poistamiseksi tehokkaammin.

WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto vaativat lakimuutosta, jotta koirasusien poistaminen Suomen luonnosta pystyttäisiin toteuttamaan tehokkaasti ja nopeasti. Koirien ja susien risteymät ovat järjestöjen kannanoton mukaan riski Suomen susikannalle.

”Koirasusi on laissa määritelty haitalliseksi vieraslajiksi, jonka poisto vaatii välittömiä toimia. Siksi tarvitsemme koirasusille lainsäädäntöön omat pykälät”, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Koirasusia liikkuu parhaillaan Etelä-Karjalassa Ylämaan ja Venäjän rajalla. Niiden poistamiseksi on saatu poikkeuslupa, mutta lupa on hallinto-oikeuden määräämässä täytäntöönpanokiellossa hakemuksesta tehdyn valituksen vuoksi.

Aikaisemmin talvella Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri valitti luvasta, joka perustui viime talven DNA-tuloksiin. Tuoreet DNA-näytteet kuitenkin osoittivat laumassa liikkuvan ainakin neljä koirasutta, jolloin piiri veti valituksensa heti pois. Nykyisestä luvasta valituksen on tehnyt toinen järjestö.

Järjestöt vetoavat, että poikkeusluvasta tehty valitus käsiteltäisiin mahdollisimman nopeasti, jotta koirasudet saataisiin poistettua vielä ennen kevättä ja susien lisääntymisaikaa. Käytännössä ainoa keino estää koirasusien levittäytymisen riski on poistaa koko Ylämaan lauma.

”Tämä on todella valitettavaa, mutta koirasusien leviäminen muihin laumoihin vaarantaisi Ylämaan laumaa paljon suuremman määrän susia”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Kommentit (3)

  1. Jospa luontojärjestöjen aktivistit itse tekisivät jotain konkreettista elämänsä ja asian eteen?! Vai luuleeko joku, että kaikkea saa vain vaatimalla?
    En todellakaan vaivaudu moisiin kekkereihin.

  2. suorittava porras

    Joo…. eipä ole kiirettä susijahtiin. Odotetaan pari vuotta niin saa lopettaa useamman lauman kerralla…

  3. Aika moista kaksinaamaisuutta luontojärjestöiltä. Käytetään valitustietä varmuuden vuoksi hyväksi asiassa kuin asiassa ja sitten jälkeenpäin mietitään että mistä todellisuudessa valitetaan. Nuo valitukset pitäisi saada maksulliseksi. Mieluimmin useampi tuhat euroa oli päätös mikä tahansa.

Luonto Luonto

Keskustelut