Luontojärjestöt vaativat hallitukselta toimia, 30 prosenttia suojeluun ja hiilelle hinta metsiin

Uuden hallituksen on otettava käyttöön tehokkaat ohjauskeinot, järjestöt arvioivat.

Luontojärjestöt järjestivät tiistaiaamuna mielenilmauksen Helsingissä Säätytalolla. Tavoitteena oli muistuttaa hallitusneuvottelijoita siitä, että ilmastokriisin ja luontokadon selättämisessä on nyt käsillä ratkaisevat vuodet. Järjestöjen mukaan on tärkeätä, että Suomessa pidetään kiinni ilmasto- ja luontotavoitteista.

Seuraavan hallituksen tulee ensitöikseen suojella Suomen viimeiset luonnonmetsät ja vanhat metsät. Lisäksi on suojeltava 30 prosenttia Suomen maa- ja vesialueista, siitä 10 prosenttia tiukasti. Se tarkoittaa noin 50 000 hehtaarin suojelua vuosittain.

”Säätytalolta ei voi poistua ilman tätä päätöstä”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen tiedotteessa.

Ilmastotavoitteiden turvaamiseksi on laadittava hiilinielujen pelastuspaketti.

”Jotta ilmastolakiin kirjatusta Suomen hiilineutraaliustavoitteesta voidaan pitää kiinni, on hallituksen otettava käyttöön tehokkaat taloudelliset ohjauskeinot, joilla hiilelle saadaan hinta myös metsissä ja maatalousmailla”, muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Myös luonnonsuojelun rahoitus on turvattava. Luontopaneelin arvion mukaan luontokadon pysäyttäminen vaatii noin miljardi euroa vuosittain.

Kommentit (1)

  1. Pohjoisessa olisi 4000 ha metsää myynnissä. Sipiläinen ja Veistola voinevat nyt joukkioineen näyttää esimerkkiä ja ostaa tuon läntin. Siitä sitten se 30% suoraan suojeluun, tekee vain 1200 ha. Eikä tunnu missään?

Luonto Luonto

Keskustelut