Luontoliiton nuoret liittyivät PEFC-sertifikaatin arvostelijoihin

Luontojärjestön nuorisovaltuusto myönsi Siilin piikki -antipalkinnon PEFC-sertifikaatille.

Luontoliiton nuorista vapaaehtoisista koostuva valtuusto on myöntänyt vuoden 2021 Siilin piikki -antipalkinnon PEFC-sertifikaatille. Palkinto annetaan vuosittain ”luonnon kannalta kestämättömästi toimivalle taholle”.

”PEFC-standardi on antanut katteettomia lupauksia metsätalouden ekologisesta kestävyydestä. PEFC ei ole turvannut luonnon monimuotoisuutta, eikä hiilinielun kasvattamista, toisin kuin sen markkinoinnissa on annettu ymmärtää”, antipalkinnon perusteluissa todetaan.

Luontoliiton nuorien mukaan tutkimukset ja uhanalaisuusselvitykset osoittavat Suomen metsätalouden aiheuttavan merkittävää lajien ja elinympäristöjen häviämistä ja uhanalaistumista, mikä osoittaa PEFC:n puutteet.

Suomen ympäristökeskus ja ely-keskus ovat irtautuneet PEFC-sertifikaatin standardityöryhmästä.

”Sertifioinneilla ja ympäristömerkeillä on merkitystä vain, mikäli niiden päätöksenteko ja kriteeristö ovat uskottavalla tasolla. Jos annetaan ekologisuuslupauksia, ne on pystyttävä myös pitämään”, toteaa Elina Multaharju Luontoliiton liittovaltuustosta.

Kommentit (1)

  1. Luontoliittolaiset eivät näe metsää puilta. Suomen metsät kasvavat kovemmin kuin koskaan. Kaiken lisäksi puut ovat parhaassa kasvuiässään vastuullisen uudistamisen ja hyvän metsänhoidon ansiosta ! Tästä kaikesta seuraa, että metsämme
    nielevät ja sitovat hiiltä ennätysmäisesti. Jos metsä kasvaa hyvin siellä vallitsevat tasapainoiset symbioottiset suhteet. Hyvä metsän elämä on aivan muuta mitä ihmispoloisen silmä näkee. Sellaiset sertifioinnit, jotka eivät ” kysy” metsän kantaa ovat junttaamista ja manipulointia.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut

Kuvat