Metsähakesähkön tuet sukelsivat, syöttötariffitukia maksettiin silti ennätysmäärä

Lasku selittyy päästöoikeuden hinnan nousulla, Energiavirastosta kerrotaan.

Metsähakkeella tuotetun sähkön syöttötariffituet romahtivat viime vuonna, Energiavirastosta kerrotaan. Hakkeella tuotetulle sähkölle maksettiin tukea noin 300 000 euroa, kun edellisvuonna tukieuroja kertyi vielä 12 miljoonaa euroa.

Pudotus selittyy vuoden 2019 alussa alkaneella päästöoikeuden hinnan nousutrendillä. Päästöoikeuden hinnan lisäksi metsähaketuen suuruuteen vaikuttaa myös turpeen verotaso.

Tuulinen vuosi nosti tukipottia

Uusiutuvan energian syöttötariffitukia maksettiin Energiaviraston mukaan viime vuonna ennätykselliset 324 miljoonaa euroa, mikä on lähes 100 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Muutos selittyy pitkälti sähkön alhaisella hinnalla ja viime kevään poikkeuksellisella tuulisuudella. Viime vuoden alussa tuulivoimaloiden tuotantomäärä oli 40 prosenttia suurempi kuin vuoden 2019 alussa.

Tukea maksetaan lähinnä tuulivoimaloille. Näiden tuki määräytyy tavoitehinnan (83,5 €/MWh) ja sähkön markkinahinnan erotuksena aina 30 euroon saakka. Alemmilla hinnoilla maksetaan enimmäistukea. Viime vuonna sähkön markkinahinta oli keskimäärin 28 euroa megawattitunnilta, kun se vuotta aiemmin oli 44 euroa megawattitunnilta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat