Metsähallituksen Luontopalvelut toteuttaa kevään ja kesän 2025 aikana noin sadan hehtaarin verran ennallistamispolttoja suojelualueilla eri puolilla Suomea.
Polttoja tehdään tällä kaudella yhteensä 13 kohteessa eri puolille Suomea, erityisesti Pohjois- ja Koillis-Suomessa. Suurimmat poltto-alat löytyvät Kuhmosta ja Simosta, Metsähallitus kertoo tiedotteessa.
Ennallistamispoltto on suunnitelmallinen toimenpide, jolla palautetaan metsäluonnon monimuotoisuutta.
Tarkkoja aikatauluja kunkin kohteen poltosta on hankala arvioida, koska poltto tehdään vain sopivissa sääolosuhteissa ja päätös poltosta tehdään hyvin nopealla aikataululla. Poltoille on myös katsottu varakohteita, jos suunnitellulla alueella ei päästä polttamaan sääolosuhteiden vuoksi.
“Maaston on oltava riittävän kuivaa ja tuulen suunta ja voimakkuus kohteelle sopivat. Sää saattaa näyttää pitkään siltä, että tietyllä viikolla päästään polttamaan, mutta sitten yllättävä ukkoskuuro voi pilata suunnitelmat”, kertoo Petri Silvennoinen, Metsähallituksen Luontopalvelujen toteutusvastaava.
Vanhat talousmetsät monipuolistuvat poltoissa
Ennallistamispoltot jäljittelevät luonnollisia metsäpaloja ja ovat tehokas keino palauttaa metsiin monipuolista elämää, jota ilman tulta ei syntyisi. Polttoja kohdennetaan suojelualueilla niin kutsutuille palojatkumoalueille, joissa metsää ennallistetaan polttamalla säännöllisin välein.
“Metsän poltto on selvästi tehokkain menetelmä kangasmetsien monimuotoisuuden palauttamiseen ja lisäämiseen. Moni poltettava alue on aiemmin ollut talousmetsänä. Polton jälkeen se voi kehittyä monipuolisemmaksi ja tarjota elinympäristön sellaisille lajeille, jotka eivät muuten selviäisi,” Silvennoinen kertoo.
Polton vaikutuksena lahopuun määrä lisääntyy, mikä luo elintilaa muun muassa hyönteisille, sienille, sammalkasvustoille ja linnuille. Samalla se muuttaa elävien puiden puuainesta, monipuolistaa puuston rakennetta ja käynnistää metsän luontaisen kiertokulun.
“Tuli hävittää hetkellisesti elämää, mutta antaa samalla tilaa uudelle. Poltto on luonnolle uusi alku”, Silvennoinen kuvailee.
Tämän vuoden ensimmäinen ennallistamispoltto tehtiin toukokuussa Pudasjärven Olvassuolla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään