Tällä viikolla Suomessa on syttynyt poikkeuksellisen paljon maastopaloja, myös valtion mailla. Maasto on tällä hetkellä rutikuivaa, ja pienikin kipinä voi johtaa nopeasti hallitsemattomaan paloon, tiedottaa Metsähallitus.
Maastopalovaroitus on tällä hetkellä voimassa lähes koko Suomessa. Avotulen teko on kielletty, jos tulipalon vaara on ilmeinen, oli maastopalovaroitus voimassa tai ei. Maastopalovaroituksen aikana Metsähallituksen ylläpitämissä tulentekopaikoilla saa tulen sytyttää vain hormillisiin tulentekopaikkoihin.
”Olemme tänään menossa salaman sytyttämän maastopalon jälkivartiointiin Savukosken Vintilätunturiin. Ukkosia on luvassa lisää Lapin ja muun Suomen alueelle, ja kuiva maasto voi syttyä erittäin herkästi. Lapissa sekä Luontopalveluiden että pelastuslaitoksen henkilöstöresurssit ovat niukat ja tiukilla useiden päällekkäisten tehtävien sekä pitkien etäisyyksien vuoksi”, sanoo Metsähallituksen Luontopalvelujen toteutusvastaava Jarmo Asell.
Niin ihmistoiminnan kuin salaman seurauksena syttyneen palon voi havaita savusta kaukaakin.
”Toivon, että kaikki mahdolliset maastopalot ilmoitetaan viipymättä hätäkeskukseen. Alueelle ei tule mennä tarkastelemaan tilannetta omin päin, sillä se voi vaarantaa sekä oman että pelastushenkilöstön turvallisuuden”, muistuttaa Metsähallitus Metsätalous Oy:n suunnittelupäällikkö Ossi Pesälä.
Varsinaiset maastopalojen sammutustyöt kuuluvat pelastuslaitokselle, mutta palon jälkivartiointi on maanomistajan vastuulla.
”Jälkivartiointi on erittäin tärkeää, sillä metsäpalot voivat kyteä ja syttyä uudestaan vielä useita päiviä sammuttamisen jälkeen”, kertoo Pesälä.
Mitä tehdä, jos havaitsee maastopalon?
- Laita tarkka paikka ylös, ja soita välittömästi hätänumeroon 112.
- Mikäli palo on syttynyt retkikohteessa, jossa itse olet, ja tilanne on vielä hallittavissa, voit yrittää alkusammutusta, mutta vain jos se on turvallista.
- Mahdollista maastopaloa ei kannata lähteä tarkastamaan omin päin turvallisuuden takia.
- Tärkeintä on varmistaa, että ihmiset pääsevät turvaan ja että viranomaiset saavat tiedon mahdollisimman nopeasti.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään