Metsäiset materiaalit hiekkalaatikossa kehittävät lasten vastustuskykyä

Lasten immuunijärjestelmän säätely voi tutkimuksen mukaan parantua jo kahdessa viikossa.

Päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely voi tuoreen tutkimuksen mukaan parantua jo kahdessa viikossa leikkimällä hiekkalaatikossa, jonka hiekka on rikastettu luonnonmateriaaleilla.

Luonnonvarakeskuksen (Luke), Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkimus on maailman ensimmäinen ns. lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus, jossa silmin näkymättömän luonnon monimuotoisuuden osoitettiin vaikuttavan päiväkoti-ikäisten lasten immuunipuolustukseen.

Lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus tarkoittaa, etteivät lapset tai heidän vanhempansa, päiväkodin henkilökunta tai edes tutkijat tienneet kokeen aikana, oliko hiekkalaatikkohiekka luonnonmateriaalein rikastettua vai samannäköistä hiekkaa ilman mikrobiologista monimuotoisuutta.

”Tässä tapauksessa vaikutus ei voi perustua luonnon vehreyden kokemiseen ja aistimiseen, vaan altistumiseen luonnon mikrobeille”, Luken tutkijatohtori Marja Roslund kommentoi Ecotoxicology & environmental safety -lehdessä julkaistua tutkimusta.

Kokeessa käytettiin luonnonmateriaaleja, joiden mikrobikoostumus oli selvitetty ja todettu turvalliseksi. Näitä samoja mikrobeja löytyy esimerkiksi metsästä.

”Tässä pilottitutkimuksessa mukana oli 26 lasta”, kertoo Luken erikoistutkija Aki Sinkkonen.

”Lasten vähäisestä määrästä huolimatta tulokset viittaavat siihen, että tämänkaltaisilla suhteellisen helpoilla luontopohjaisilla ratkaisuilla voimme ehkäistä lasten immuunipuolustuksen epätasapainoa. Tulokset rohkaisevat jatkamaan asian selvittämistä”, Sinkkonen jatkaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat