Metsäkeskuksen Väkevä: Hyvä metsänhoito mahdollistaa kestävät lisähakkuut

Ukrainan sodan on pelätty nostavan varsinkin Kaakkois-Suomen hakkuut yli kestävän tason.

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisää kotimaisen puun käyttöä, huoleen liiallisista hakkuista Suomessa yleisesti ja Kaakkois-Suomessa erityisesti ei ole syytä, kunhan metsien kasvukunnosta ja terveydestä pidetään huolta.

Näin kommentoi Helsingin Sanomien lukijakirjoituksessa Suomen metsäkeskuksen Kaakkois-Suomen elinkeinopäällikkö Jouni Väkevä uutisia, joissa on kerrottu Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan puuntuotannollisesti kestävän tason ylittävistä hakkuista.

Väkevä muistuttaa Luonnonvarakeskuksen laskelmista, joiden mukaan koko maan suurin ylläpidettävissä oleva hakkuutaso on kymmenen prosentin nousussa ja Kaakkois-Suomessa taso nousee 15 prosenttia – kiitos metsien hyvän hoidon.

”Kaakon metsien puut kattavat vain siivun nykyisestä puuntarpeesta. Teollisuuskeskittymän puunhankinta ulottuu jo nyt hyvin laajalle alueelle eteläiseen Suomeen, mikä myös mahdollistaa kotimaisen puun käytön lisäämisen jatkossa”, Väkevä kirjoittaa.

Väkevän mukaan perusmetsänhoito eli oikea-aikainen taimikoiden ja varttuneempien metsien harvennus ja uudistaminen pitävät yllä puuston hiilensidontakykyä ja tuhonkestävyyttä. Metsien kasvua voidaan edelleen lisätä myös ravinnetalouden hoidolla, metsäpuiden jalostuksella ja metsittämällä joutomaita.

”Metsänomistajien päätökset ratkaisevat lopulta metsien kehityksen ja käytön tulevaisuuden. Onkin tärkeää pitää metsätalouden tulevaisuuden näkymät kirkkaina ja ennustettavina sekä koko metsäsektorin toimintaedellytykset kunnossa”, Väkevä kirjoittaa.

Kommentit (1)

  1. En ymmärtänyt ollenkaan tätä kirjoitusta.Eikö metsänomistasjat saa voi kasvattaa metsiään omien tarpeittensa mukaan? Miksi se on selvä pässinlihhaa että sellua varten puitaan kasvattaa, aika moni meistä metsänomsitajista haluaa metsistään muitakin arvoja. Tuntuu niin ihmeelliseltä näin ikääntyneenä että metsäammattilaiset eivät tunnista edes keloa. Paikkakunnan viimeinen kelo poistui maisemista energiapuuhakkuun myötä, taisi osa mennä ns selluteollisuuden tarpeisiin. Jahka lumet sulaa otan kannosta kuvan. Millä perusteilla ko kirjoittaja uskoo lannoituksen ja jalostuksen edullisuuteen kun se ei taida olla kovinkaan kustannustehokasta todellisuudessa. Mitä enemmän metsiä on hoidettu niin koko ajan lisääntyy uhka että metsätuhot tuhot tuhoavat metsät kuusikot ellei hakata kiireesti …ja yhteiskunnan pitää maksaa jaksaa edelleen ja enemmän…

Puukauppa Puukauppa