Metsäkeskus: Etelä-Suomen uudistusalasta jopa viisi kuudesosaa viljellään kuuselle

Kuusettuminen lisää metsätuhojen riskiä ja näkyy metsänomistajan kukkarossa.

Eteläinen Suomi kuusettuu nopeasti, koska metsänviljelyssä käytetään liian yksipuolisesti kuusentaimia, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan. Etelä-Suomen metsien uudistusalasta viljellään enimmillään jopa viisi kuudesosaa kuuselle. Eniten kuusta viljellään Kanta-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Koko maassa koivuvaltaisista metsistä kolme neljäsosaa viljellään kuuselle. Karuimmilla kasvupaikoilla yleisemmistä mäntyvaltaisista metsiköistä viidennes ilmoitetaan uudistettavaksi kuuselle, Metsäkeskuksen aineistoista selviää.

Kuusen suosion takana on toimiva viljelyketju ja hyvä tuotto-odotus. Lisäksi kuusen avulla pyritään ehkäisemään hirvituhoja.

Tuhoriski kasvaa

Metsäkeskuksesta muistutetaan, että kuusettuminen lisää metsätuhoriskiä. Kotimaisista pääpuulajeista kuusi kestää huonoimmin ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kuusenjuurikäävän ennakoidaan lisääntyvän lähitulevaisuudessa ja aiheuttavan tuhoja metsissä. Kuusi on herkkä myös tuulituhoille ja kuivuudelle sekä monille tuhohyönteisille.

”Jos kuusta viljellään männyn asemasta kuivahkolle kankaalle, ainespuun tuotos vähenee kolmanneksen. Se näkyy myös metsänomistajan kukkarossa”, kertoo Metsäkeskuksen metsänhoidon asiantuntija Markku Remes.

Lisäksi kuusen suosiminen yksipuolistaa metsälajistoa. Ne esimerkiksi varjostavat maata niin, että muiden luontaisesti alueella esiintyvien lajien kasvu taantuu.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat