Wallenberg-palkinto metsien kasvun mallinnuksen kehittäjille

Joseph Landsbergin, Richard Waringin ja Nicholas Coopin kehittämä 3PG-malli on yksi käytetyimmistä metsän kasvun arviointimalleista

Tämän vuoden Marcus Wallenberg -palkinto on myönnetty kolmelle metsän kasvun mallinnuksen kehittäjälle. Joseph Landsberg, Richard Waring ja Nicholas Coops ovat kehittäneet mallin, jonka avulla voidaan ennustaa metsän kasvua muuttuvassa ilmastossa.

”Malli on rakentanut sillan tutkimuksen ja käytännön välille metsätaloudessa ja auttaa meitä varautumaan paremmin tulevaisuuteen”, arvioi palkintolautakunnan puheenjohtaja Johanna Buchert.

Landsberg ja Waring esittelivät metsän kasvua muuttuvissa olosuhteissa ennustavan 3PG-mallinsa vuonna 1997. Prosessipohjainen malli ottaa huomioon myös metsänhoitotöiden ja ympäristömuutosten vaikutukset. Coops lisäsi malliin satelliittikuvien analyysin, jolloin mahdollistui laajojen metsäalojen arviointi.

3PG-malli on tällä hetkellä yksi käytetyimmistä metsän kasvun arviointimalleista. Tutkijoiden lisäksi sitä käyttävät myös metsänomistajat. Se soveltuu eri puulajien metsiin ja sekametsiin sekä erilaisille alueille Australiasta Pohjois-Eurooppaan.

Coops työskentelee nykyisin professorina Brittiläisen Kolumbian yliopistossa Kanadassa, Landsberg on Queenslandin yliopiston emeritusprofessori ja työskennellyt vierailevana professorina muun muassa Helsingin yliopistossa, Waring on Oregonin valtionyliopiston emeritusprofessori.

Marcus Wallenberg -palkinnon arvo on 2 miljoonaa kruunua (vajaat 200 000 euroa). Se luovutetaan palkinnonsaajille ensi syksynä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat