Metsäkeskus: Hirvivahingoista korvauksia viime vuotta vähemmän

Eniten hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Ilmoitettujen vahinkojen ja korvausten määrä on laskenut edellisvuodesta, Suomen metsäkeskus tiedottaa. Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille puolella miljoonalla eurolla noin 960 hehtaarin alalta, kun viime vuonna korvauksia maksettiin 740 000 euroa.

Metsäkeskus maksaa korvaukset metsänomistajille tammi-helmikuun aikana.

Eniten hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Korvausmäärät nousivat merkittävästi edellisvuodesta Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Eniten korvausmäärä laski Pohjois-Pohjanmaalla.

”Hirvikanta on pienentynyt koko maassa ja vahinkojen määrä näyttää sen vuoksi laskeneen. Alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia. Lumen määrä näyttäisi vaikuttavan vahinkojen syntymiseen. Kun lumipeite on paksu, liikkuminen kuluttaa hirvillä runsaasti energiaa. Hirvet jäävät silloin pienelle alueelle ja syövät saatavilla olevaa ravintoa”, kertoo Heikki Kuoppala Suomen metsäkeskuksesta.

Hirvieläinvahinkoja esiintyy tyypillisesti noin kolmen metrin mittaisissa mäntytaimikoissa. Hirvet syövät puuntaimien oksia, latvuksia ja kuorta sekä katkovat puunrunkoja, mikä heikentää taimikon kasvua.

” Tiheä taimikko tai varttuneempi puusto antaa hirville suojaa ja se voi myös vaikuttaa tuhojen syntymiseen. Taimikoiden kunto on hyvä tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Paras ajankohta on keväällä, kun lumi on sulanut ja lehtipuut ovat vielä lehdettömiä”, Kuoppala sanoo.

Metsänomistajat voivat hakea Metsäkeskuksesta korvausta hirvieläinvahingoista. Hirvieläinvahinkoilmoitus kannattaa tehdä sähköisesti Metsään.fi-palvelussa. Ilmoituksen voi lähettää myös lomakkeella.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito