Metsäkeskus: Kirjanpainajatuhojen kasvu uhkaa lähivuosina

Metsäkeskus patistaa tarkistamaan metsät vielä ennen talvea.

Jos suurin osa tänä vuonna kehittyneistä kirjanpainajista onnistuu talvehtimaan ja ensi kesä on jälleen helteinen, hyönteistuhot lisääntyvät metsissä entisestään, kertoo Suomen metsäkeskus tiedotteessa.

Metsäkeskus patistaakin metsänomistajia tarkistamaan vielä ennen talvea, näkyykö omissa metsissä merkkejä hyönteistuhoista.

”Enää ei riitä, että hyönteistuhoja tarkkaillaan vain kerran kesässä tai syksyssä. Alkavia hyönteistuhoja ja mahdollisia riskipaikkoja on opittava tunnistamaan ajoissa. Jos havaitsee merkkejä tuhoista, tulisi toimia nopeasti, etteivät tuhot pääsisi leviämään metsissä”, sanoo metsänhoidon asiantuntija Juho Kokkonen Metsäkeskuksesta.

Viime kesien pitkäaikaiset helteet ovat vauhdittaneet kuusikoita tuhoavan kirjanpainajakuoriaisen kannan kasvua. Tänä vuonna kirjanpainajan ensimmäinen sukupolvi kehittyi entistä aikaisemmin alku- ja keskikesän aikana.

Todennäköistä on, että kirjanpainajan toinen sukupolvi ehti aikuistua ja pudottautua maahan talvehtimaan monin paikoin Etelä- ja Kaakkois-Suomessa.

Kirjanpainajakannan kasvusta kertoo se, että hyönteistuhohakkuiden määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Eniten hakkuuilmoituksia on tullut Kaakkois-Suomesta Kymenlaaksosta ja Etelä-Karjalasta sekä Uudeltamaalta. Ilmoitusten määrä on noussut myös Keski-Suomessa ja Etelä- ja Pohjois-Savossa.

Suomen metsäkeskus on päivittämässä kirjanpainajaopasta, joka auttaa metsänomistajia ja metsäammattilaisia kirjanpainajatuhoihin varautumisessa. Kirjanpainajatuhoihin varautumisesta on tulossa myös verkkokoulutus, joka valmistuu vielä tämän vuoden aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito