Metsälakikohteiden päivitys keskeytettiin – Metsäkeskus selvittää aineistosta poistettujen kohteiden määrää

Poistoihin voi olla Metsäkeskuksen mukaan useita syitä.

Suomen metsäkeskus on keskeyttänyt metsälakikohteiden – metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen – koskevan aineiston päivitystyön. Päivityksessä metsävaratietoaineistoon lisätään lain mukaisia tärkeitä elinympäristöjä mutta myös poistetaan kohteita, jotka eivät enää lain vaatimuksia täytä.

Metsäkeskuksen mukaan poistoihin voi olla useita syitä: lain muutokset, metsissä tapahtuneet muutokset, kaavamuutokset tai aineistossa olleet virheet.

Tarkastelussa on ollut muun muassa puro- ja norokohteita, joiden rajaus on nykytulkinnan mukaan liian kapea.

”Ensisijaisesti olemme katsoneet, voiko rajausta leventää tai muuttuuko kohde muuksi metsälain mukaiseksi elinympäristöksi, esimerkiksi lehdoksi tai korveksi”, kertoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jarkko Partanen Metsäkeskuksesta.

Näistä poistoista – etenkin puro- ja norokohteiden rajauksesta – on viime päivien aikana syntynyt julkista keskustelua, paitsi sosiaalisessa mediassa myös esimerkiksi viime Metsälehdessä (19/2019), jossa Jyväskylän yliopiston tutkijat kirjoittivat asiasta otsikolla ”Puronvarsimetsien lainsuoja heikkeni”.

Käynnistyneen keskustelun takia Metsäkeskus siis keskeyttää tietojen päivityksen ja selvittää poistettujen kohteiden määrä ja poiston perusteita. Se vie aikaa, sillä aineisto on valtava. Metsävaratietoaineisto koostuu yli 10 miljoonasta metsäkuviosta.

Uusia eväitä aineistojen käsittelyyn voidaan saada myös parhaillaan käynnissä olevasta metsälain arvioinnista.

Korjattu 8.11. Metsävaratietoaineiston metsäkuvioiden lukumäärä 10 miljoonaan.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito