Metsämarjasato ”harvinaisen hyvä”

Kotimaisten poimijoiden panokselle on nyt kova tarve.

Lakat kypsyvät poimittavaksi nyt vauhdilla ja sato on poikkeuksellisen hyvä. Kotimaiset marjojen jalostajat toivovat suomalaisten innostuvan tänä kesänä poimimaan marjoja myös myyntiin. Nämä marjat odottivat poimijaa tiistaina Kivijärvellä pohjoisessa Keski-Suomessa. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Metsissä ja soilla odottaa parhaillaan poimijoita erinomainen lakka- ja mustikkasato.

”Sato on tänä kesänä harvinaisen hyvä lähes koko maassa. Myös puolukasta on lupa odottaa erinomaista satoa”, luonnehtii Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Lakat kypsyvät poimittaviksi lämpien säiden myötä pohjoisinta Lappia lukuunottamatta tällä viikolla. Mustikan osalta poiminta on alkanut eteläisimmissä Suomessa.

Koronatilanteen vuoksi ulkolaisia poimijoita ei ole Suomessa tänä kesänä aiempien vuosien tapaan.

”Tieto thaimaalaisten poimijoiden pääsystä maahan on venynyt turhan pitkään. Ainakin lakan osalta näyttää siltä, että marjat on kerättävä tänä kesänä kotimaisin voimin”, sanoo Partanen.

Marjaa ostavissa ja jalostavissa yrityksissä ollaan tilanteesta Partasen mukaan erittäin huolestuneita, sillä thaimaalaiset poimijat ovat keränneet yli 90 prosenttia teollisuuden tarvitsemista marjoista.

”Onneksi kiinnostus marjastukseen on virinnyt myös suomalaisten keskuudessa. Tänä kesänä on hyvä sauma muuttaa kehityksen suuntaa.”

Alan toimijat ovat pyrkineet yhteistyössä lisäämään tietoisuutta metsämarjojen myyntimahdollisuuksista. Arktiset Aromit ry:n verkkosivuilla on avattu hakupalvelu, josta löytyy varsin kattavasti marjan ostajat eri puolilta Suomea.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat