Metsäpalojen määrä kasvussa

Valtaosa paloista syttyy ihmistoiminnan seurauksena.

Metsäpalojen määrä on kääntynyt Suomessa nousuun. Tänä vuonna metsäpaloja syttyi kesäkuun loppuun mennessä yli tuhat, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin samana ajanjaksona kahtena edellisvuonna, kertoo Suomen Palopäällystöliitto.

Metsäpalojen tausalla on liiton mukaan erityisen kuiva kevät ja kesäkuu. Lämpötila muuttui helteisen kuumaksi jo kesäkuussa.

Yli 60 prosenttia tämän vuoden metsäpaloista on syttynyt ihmistoiminnan seurauksena. Yleensä taustalla on joko nuotio, risujen ja roskien poltto tai savukkeet. Salamat tai muut luonnonilmiöt sytyttivät metsäpaloista noin 15 prosenttia ja noin 15 prosentin osalta syttymissyytä ei tiedetä.

Metsäpalot ovat kuitenkin pysyneet pääasiassa pieninä eli alle hehtaarin kokoisina.

Kanadassa kärsitään sen sijaan yhdestä maan historian pahimmasta metsäpalokaudesta. Kuiva kausi, jolloin metsäpaloja yleensä syttyy, on pidentynyt siellä vuosi vuodelta ja muuttunut kuivemmaksi ja kuumemmaksi.

Juhannukseen mennessä Kanadassa oli palanut yli neljä miljoonaa hehtaaria metsää. Nyt paloalueet ovat tuplaantuneet kahdeksaan miljoonaan hehtaariin.

Sisäministeriön pelastusylitarkastajan Rami Ruuskan mukaan metsäpalojen uhkaa ei pidä aliarvioida Suomessakaan. Sään ääri-ilmiöt voivat hänen mukaansa kasvattaa metsäpalojen määrää ja kokoa myös täällä.

Kommentit (1)

  1. Kannattaisikohan jo lopettaa rauhoitettujen eläinten tappaminen, puun tuhlaaminen ja ilmaston pilaaminen ”ennallistamispoltoilla”.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat