LähiTapiola: Hyönteisvahingot kaksinkertaistuneet vuodesta 2021

Vakuutusyhtiö korostaa metsien tarkkailun tärkeyttä.

Lämpimät säät ovat saaneet tuholaismäärät rajuun kasvuun etenkin Etelä-, Keski- ja Itä-Suomen metsissä, vakuutusyhtiö LähiTapiola tiedottaa.

”Pelkästään vuodesta 2021 vuoteen 2022 meille kirjattuja hyönteisvahinkoja oli sata prosenttia enemmän. Alkukesän perusteella tulemme tänä vuonna ylittämään reippaasti viime vuoden, koska tahti kiihtyy kesän aikana ja vahinkoja alkaa syntyä heinäkuusta eteenpäin”, sanoo asiantuntija Anu Kemppainen LähiTapiolasta.

Kirjanpainajien kanta kasvaa vauhdilla ja levittäytyy yhä pohjoisemmaksi kesien lämmetessä. Kirjanpainajien lisäksi vahinkoja aiheuttavat muutkin hyönteistuholaiset. Kuumat kesät tuhoavat nykyään myös mäntyjä. Eurajoella kuolleista puista on tänä kesänä löytynyt jälkiä pysty- ja vaakanävertäjistä. Eurajoella ja Lapissa on jo tehty hakkuita mäntymetsätuhojen rajaamiseksi. Myös nuorempaan puustoon iskevä kuusentähtikirjaaja aiheuttaa päänvaivaa.

Tähän mennessä metsävahinkoja ovat aiheuttaneet eniten myrskyt ja lumet, mutta LähiTapiolan metsäasiantuntijoiden mukaan hyönteistuhojen osuus vahingoista tulee kasvamaan.

”Käsissämme on kasvava ongelma, johon ei ole toistaiseksi osattu reagoida riittävällä tasolla”, toteaa LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat