Metsästäjäliitto: Oikeusvalitukset uhkaavat syksyn karhujahtia

Yli puolet poikkeusluvista saattaa joutua toimeenpanokieltoon jahtikauden ajaksi.

Hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten takia syksyn karhujahti on suurelta osin uhattuna, Metsästäjäliitto toteaa tiedotteessa.

Kannanhoidolliseen karhunmetsästykseen myönnettiin 20. elokuuta alkavaan jahtiin 197 poikkeuslupaa. Suuri osa luvista on joutumassa valitusten vuoksi toimeenpanokieltoon.

Valitukset koskevat 111:tä poikkeuslupaa, joista 92 on myönnetty Pohjois-Karjalaan, 18 Kainuuseen ja yksi Pohjois-Hämeeseen. Koska hallinto-oikeuskäsittelyt vievät tyypillisesti aikaa kuukausista jopa vuosiin, hallinto-oikeudet saattavat asettaa poikkeusluvat pikaiseen toimeenpanokieltoon.

”Tämä käytännössä estäisi kyseisten lupien käyttämisen kuluvana syksynä”, Metsästäjäliiton tiedotteessa todetaan.

Valitusten ulkopuolella on yhteensä 86 poikkeuslupaa, jotka voidaan näillä näkymin käyttää syksyn karhujahdissa.

Valitusten taustalla on muun muassa helmikuussa saatu korkeimman hallinto-oikeuden päätös, joka koski ilveksen poikkeusluvan laillisuutta Varsinais-Suomessa.

Metsästäjäliitto pitää valituksia perusteettomina. Sen mukaan karhun kannanhoito on toiminut Suomessa tähän saakka erinomaisesti.

”Karhukanta on kasvanut kannanhoidollisen metsästyksen suunnitelmallisuuden ansiosta suotuisalle suojelutasolle ja ollut siinä jo pitkään. Metsästyksen myötä konfliktit ovat hyvin hallinnassa, karhukanta on ihmisarka ja karhu on arvostettua suurriistaa”, liitto toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset