Havut ja telttakangas historiaan – selluloosavaahto avuksi naamioitumiseen

Maastoväritetyn selluloosan käyttäjiä voisivat olla sotilaat, retkeilijät ja metsästäjät.

Selluloosasta on onnistuttu valmistamaan huokoinen ja kevyt, lämpöä eristävä vaahto, jonka voi värittää. Maastoväreillä väritettynä vaahtoa voisi käyttää lyhytaikaiseen naamioitumiseen maastossa, Forest.fi-verkkosivusto kertoo.

Käyttäjiä voisivat olla esimerkiksi sotilaat, retkeilijät ja metsästäjät. Vaahdolla voisi peittää vaikkapa teltan, ajoneuvon tai panssarivaunun.

Aalto-yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) tutkimuksessa on valmistettu selluloosasta huokoinen ja kevyt vaahto, johon on lisätty metsäympäristöä muistuttavia värejä ligniinin ja vihreän mikrolevän avulla.

Vaahdon avulla lyhytaikainen naamioituminen metsäympäristössä on pelkkää kangasta monipuolisempaa.

Selluloosavaahtoja on tutkittu paljon, mutta niiden hyödyntäminen naamioimisessa on uutta. Vaahtojen valmistusprosessi on yksinkertainen ja niillä on myös hyvät lämmöneristysominaisuudet, mistä johtuen naamioitu kohde on vaikeampi havaita esimerkiksi infrapunasäteilyä eli lämpösäteilyä mittaavilla laitteilla.

Tutkimuksessa osoitettiin, että mikrolevällä ja ligniinillä stabiloidut selluloosapohjaiset märät vaahdot sopivat hyvin lyhytaikaiseen naamiointiin. Vaahdossa käytetyt raaka-aineet ovat ympäristölle haitattomia ja edullisia.

Käytön jälkeen vaahto kompostoituu luonnossa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito