Metsästäjäliitto: pidättäydy riistalintujen ruokinnasta koko maassa

Metsästäjien on syytä huomioida lintuinfluenssan leviämisen riski.

Tämän vuoden jahtikautta odotetaan lintuinfluenssan takia poikkeuksellisissa tunnelmissa. Leviämisriski on syytä tiedostaa myös metsästyksessä. Kuva: Sami Karppinen.

Metsästäjäliitto antaa jäsenilleen vahvan suosituksen koko Suomeen, ettei kyyhkyjä ja vesilintuja ruokittaisi lintuinfluenssan levittäytyessä maassamme yhä laajemmalle.

Monen metsästäjän jahtikausi on alkanut perinteisesti sepelkyyhky- tai sorsajahdissa, jossa hyödynnetään lintujen ruokintaa. Tänä vuonna kaikesta lintujen ruokinnasta metsästyksessä on syytä pidättäytyä.

Ruokavirasto laajensi lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä tiistaina 25.7.2023. Metsästäjäliitto kehottaa metsästäjiä lisäksi seuraamaan viranomaisohjeistusta ja toimimaan ohjeiden mukaan, jos kuolleita lintuja löytyy.

”Vaikka riistalintujen metsästysruokinta ei ole ollut syynä lintuinfluenssan leviämiseen, on tässä tilanteessa tehtävä kaikki mahdollinen lintuinfluenssan leviämisen riskin pienentämiseksi. Siksi on syytä pidättäytyä riistalintujen ruokinnalta”, sanoo Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors.

Metsästäjäliitto kannustaa, että liiton jäsenseuroissa annettaisiin jäsenille vastaava suositus riistalintujen ruokinnasta pidättäytymiselle toistaiseksi. Lisäksi, mikäli kotieläintilat pyytävät apua vahinkoa tai vahinkoriskiä aiheuttavien lintujen poistamisessa ja karkottamisessa, seurat voisivat organisoida tilojen avuksi metsästäjiä. Esimerkiksi naakan rauhoitusaika päättyy elokuun alussa.

Lintuinfluenssatapaukset ovat lisääntyneet ja tartuntavyöhykettä on laajennettu. Tartuntavyöhyke kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien lisäksi nyt myös Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat. Päätös on voimassa välittömästi, kerrotaan Ruokaviraston sivulla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset