Metsätalouden tukipotti kutistui – metka-rahaa tälle vuodelle 38 miljoonaa euroa

Tuella voidaan hoitaa taimikoita ja nuorta metsää 115 000 hehtaaria ja suometsiä liki 12 000 hehtaaria.

Valtion tukea metsätöihin on tälle vuodelle luvassa 38,4 miljoonaa euroa. Asiasta päätti valtioneuvoston raha-asiavaliokunta.

Summa on nelisen miljoonaa euroa pienempi kuin mitä viime vuonna käytettiin. Leikkausten taustalla on hallituksen säästötoimet.

Metka-tuella rahoitetaan metsänhoito- ja parannustöitä. Ministeriön arvion mukaan tuella voidaan toteuttaa taimikon ja nuoren metsän hoitoa 115 000 hehtaaria, terveyslannoitusta 10 000 hehtaaria, suometsän hoitoa 11 700 hehtaaria, metsäteiden perusparannuksia 210 kilometriä ja uusien metsäteiden rakentamista 20 kilometriä. Tukirahojen jaosta päättää Metsäkeskus.

Lisäksi siitä joudutaan todennäköisesti maksamaan viime vuoden kemerakorvauksia, joita ei viime vuoden puolella ehditty maksaa. Kemera päättyi viime vuonna, mikä poiki syksyllä hakemusruuhkan.

Myöntövaltuutta on käytettävissä 15 miljoonaa euroa. Sekin on vähemmän kuin aiempina vuosina, syynä on tukijärjestelmän muutos: taimikon ja nuoren metsän hoidon hankkeissa ei edellytetä enää tuen hakemista ennen työn toteutusta. Myöntövaltuutta tarvitaan lannoituksessa, suometsän hoidossa ja metsäteiden tekemisessä ja kunnostuksessa.

Metsänhoito Metsänhoito