Metsätuholain uudistus lausunnoille, laajentaisi kantokäsittelyvelvoitetta

Lakiesitys aikaistaisi kuusipuutavaran poistamista Keski-Suomessa.

Metsätuholain päivitysesitys on edennyt lausuntokierrokselle. Lakiesityksessä esitetään muutoksia kirjanpainajan ja juurikäävän torjuntaan sekä puutavaran omistusoikeuden siirtymiseen. Esitys myös laajentaisi omavalvontavelvoitteen kohderyhmää.

Suomi jaetaan metsätuholaissa kolmeen alueeseen (A, B ja C). Osia nykyisestä B-alueesta eli keskisestä Suomesta lakiesitys siirtäisi eteläisen Suomen A-alueeseen, jossa määräaika kuusipuutavaran poistamiselle olisi 24.7. sijaan jo 15.7.

Pienet, alle 50 kiintokuutiometrin kokoiset mäntypinot esitetään vapautettavaksi kokonaan poiskuljetusvelvoitteesta. Vapautusraja nousisi näin nykyisestä 20:stä 50 kiintokuutiometriin.

Juurikäävän torjuntavelvoite eli ns. kantokäsittelyvelvoite esitetään laajennettavaksi myös muihin kuin kasvatus- ja päätehakkuisiin. Velvoite koskisi tällöin jatkossa myös ei-metsänhoidollisia havupuuhakkuita, kuten sähkölinjojen, rautateiden ja tienvarsien raivauksia.

Myös mäntyvaltaisille turvemaiden metsille, joita velvoite ei ole aiemmin koskenut, esitetään nyt eteläisessä Suomessa kantokäsittelyvelvoitetta.

Torjuntavelvoitteen ulkopuolelle jäisivät edelleen laissa mainitut erityistilanteet, kuten kotitarvehakkuu. Velvoite ei koskisi myöskään tutkimuskäytössä olevia metsiä eikä hakkuita, joilla on metsän monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta erityistä merkitystä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat