Metsätuhot vuonna 2022 -raportti: Kuivuuden vaikutukset näkyivät edelleen

Kuumuus ja kuivuus näkyivät etenkin sienten ja hyönteisten aiheuttamien tuhojen kasvuna.

Metsiköiden laatua alentavia tuhoja esiintyi viime vuonna yhteensä 4,1 miljoonalla hehtaarilla, kertovat tuoreet valtion metsien inventoinnin (VM) tiedot. Tämä oli 21 prosenttia puuntuotannon metsämaan pinta-alasta.

Kuumuuden ja kuivuuden vaikutukset näkyivät etenkin sienten ja hyönteisten aiheuttamien tuhojen kasvuna. Kirjanpainajia havaittiin aiempaa runsaammin eteläisen Suomen ohella pohjoisessa, ja niiden aiheuttamien tuhojen takia tehdyt hakkuut lisääntyivät.

VMI-otantaa ei ole suunniteltu hyönteis- ja sienituhojen seurantaan, joten VMI todennäköisesti aliarvioi niiden määrää.

Männynjuurikääpää löydettiin aiempaa pohjoisemmasta, ja myös juurikääpien aiheuttamat tuhot lisääntyivät. Harvinaisempien tuholaisten kuten havuparikkaan, okakaarnakuoriaisten ja kuusentähtikirjaajien aiheuttamat puustotuhot lisääntyivät.

Näistä ja muista metsien tuhoista kerrotaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) Metsätuhot -raporttisarjassa

”Huolimatta raportissa kuvatuista metsätuhoista suomalaismetsät ovat kokonaisuutena varsin terveitä: meille ei ole saapunut juuri lainkaan vierasperäisiä metsätauteja tai tuhohyön:teisiä, eivätkä täällä luonnostaan esiintyvät metsäntuhoojat ole hyvän metsänhoidon ja viileämmän ilmaston ansiosta aiheuttaneet sellaisia suurtuhoja kuin monissa muissa Euroopan maissa”, lohduttaa Luken metsäpatologian professori Jarkko Hantula.

Lämpenevä ilmasto kuotenkin edesauttaa vieraslajien asettumista uusille alueille sekä kasvattaa Suomessa jo elävien tuholaisten aiheuttamia riskejä.

” Emme vielä tiedä, millä tavoin ilmastonmuutos tulee metsiämme haastamaan. Paras turva haasteita vastaan on pitää metsät monimuotoisina ja terveinä”, Luken tutkimuspäällikkö Markus Melin summaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat