Metsityslaki ja kemeran jatko eduskunnan puitaviksi

Lakiesityksen mukaan metsitystukea myönnetään vain yksityisille metsänomistajille. Tuen määrästä säädetään erikseen asetuksella.

Hallitus on antanut eduskunnalle lain joutoalueiden metsittämisen tuesta. Uudella tuella pyritään edistämään hallitusohjelman tavoitetta lisätä hiilinieluja ja -varastoja ja toisaalta vähentää maankäyttösektorin päästöjä.

Metsitystukea myönnettäisiin niin sanottujen joutoalueiden, kuten maatalouskäytön ulkopuolelle jääneiden peltolohkojen ja käytöstä poistuneiden turvetuotantoalueiden, metsittämiseen. Suomessa on arvioitu olevan metsitykseen soveltuvia joutoalueita noin 120 000 hehtaaria.

”Tuki kannustaa maanomistajia istuttamaan joutoalueista uutta metsää. Tuen ulkopuolelle on rajattu aktiivisen ruoantuotannon, maiseman ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeät avoimet alueet”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Vähintään puolen hehtaarin ala

Lakiesityksen mukaan metsitystukea myönnetään yksityisille maanomistajille. Tuki muodostuu kiinteästä kustannuskorvauksesta sekä hoitopalkkiosta. Se perustuu keskimääräisiin laskennallisiin kustannuksiin hehtaaria kohden.

Metsitettävän alan tulee olla vähintään 0,5 hehtaaria suuruinen yhtenäinen, keskimäärin vähintään 20 metriä leveä ala. Alan tulee olla luontaisesti ja vesitaloudeltaan metsänkasvatukseen sopiva. Saman alan metsittämiseksi ei ole aiemmin saatu myöntää rahoitusta.

Tuen tavoitteena on pysyvän metsäalan aikaansaaminen, joten esimerkiksi joulukuusien kasvattamiseen metsitystukea ei myönnettäisi.

Tuen määrästä ja muista tarkemmista ehdoista säädetään valtioneuvoston asetuksella. Sen luonnos on tarkoitus lähettää lausunnolle marraskuun alkupuolella.

Metsitystukea haettaisiin Metsäkeskuksesta. Tukea myönnettäessä otetaan huomioon muun muassa luonnon monimuotoisuus, maaseutumaisema, vesitalous ja kaavarajoitteet. Metsäkeskus pyytää näistä lausunnon ely-keskukselta.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa, ja tukien haku avautuisi ensi vuoden maaliskuussa. Määräaikainen tuki olisi voimassa vuoden 2023 loppuun.

Kemeralle kolmen vuoden pidennys

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle myös esityksen kemeralain muuttamisesta. Nykyinen laki on voimassa kuluvan vuoden loppuun, hallituksen esityksessä lain voimassaoloa jatkettaisiin tarvittaessa vuoden 2023 loppuun.

Lain muuttaminen on tarpeen, koska metsätaloutta koskevien valtiontukisääntöjen uudistamistyö on EU:ssa viivästynyt. Kun kemeran voimassaoloa jatketaan, voidaan metsätalouden uusi tukijärjestelmä valmistella tulevien tukisääntöjen perusteella.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus