MTK-Lappi: Yksityisen omaisuuden suoja muistettava suojelussa

Lapin yhteismetsiin on esitetty laajoja suojelualueita.

Ylä-Lapin ja Itä-Lapin yhteismetsiin kohdistuu poikkeuksellisen laaja suojelupaine, Lapin metsävaliokunta arvioi. Valiokunta on MTK-Lappi ry:n sekä Lapissa toimivien metsänhoitoyhdistysten yhteistyö- ja asiantuntijaelin.

Ympäristöjärjestöt ovat esittäneet suojelualueita Itä-Lapissa Värriön, Liesjoen ja Kemijärven yhteismetsiin. Esimerkiksi Värriön yhteismetsään on ehdotettu runsaan 3 000 hehtaarin suojelualuetta, jolla puuston arvo on noin 9 miljoonan euroa. Suojelua on perusteltu puuston iällä, lajistolla ja lahopuulla.

Ylä-Lapissa yhteismetsiä kiusaa myös jo kaksi vuotta jatkunut puukaupan keskeytys, joka liittyy FSC-sertifiointiin. Puukauppa on ollut estyneenä kahden paliskunnan esittämien vaatimusten seurauksena Inarin, Utsjoen ja Utsjoen porotilojen yhteismetsissä lähes 40 000 hehtaarin alueella.

Vaatimuksilta puuttuu laillinen peruste

Metsävaliokunnan mukaan esitetyt vaatimukset ovat metsänomistajille vaikeita, koska ne rajoittavat maanomistajan oikeutta ja mahdollisuutta päättää omaisuutensa käytöstä. Lisäksi FSC-sertifiointiin perustuvilta vaatimuksilta puuttuu laillinen peruste ja metsänomistajan kannalta usein myös hyväksyttävä syy.

Valiokunta muistuttaa, että yhteismetsät ovat yksityismaita, eikä niillä ole julkisoikeudellisia velvoitteita. Kiistan kohteena olevat yhteismetsät on muodostettu tilojen elinkelpoisuuden turvaksi, ja niiden osakkaina on pääsääntöisesti paikallisia pienmetsänomistajia.

Yhteismetsät ovat sertifioituja, mutta PEFC:n puitteissa. Puunostajat kuitenkin edellyttävät FSC-sertifiointijärjestelmän kontrolloidun puun kriteerien noudattamista. Tähän ympäristöjärjestöt ovat vedonneet kyseenalaistaessaan hakkuita ja yritysten puun hankintaa.

Suojelurahoitus riittämätön

Valiokunta korostaa, että monimuotoisuutta on yksityismetsissä turvattava niin, että kestävyyden kaikki kolme ulottuvuutta tulevat tasapainoisesti huomioiduksi. Myös yksityisen omaisuuden suoja pitää turvata.

Monimuotoisuuden turvaamisessa maanomistajan kannalta toimivia keinoja ovat talousmetsien luonnonhoito ja vapaaehtoinen suojelu korvausta vastaan.

Lappiin saatiinkin hiljattain 6 miljoonan euron lisärahoitus vanhojen metsien suojeluun. Summa on kuitenkin ilmeisen niukka, valiokunta toteaa.

Metso-ohjelmaakin toteutetaan Lapissa. Siinä ympäristötuessa on tosin 5 hehtaarin yläraja, mikä on jättänyt merkittävän osan arvokkaista elinympäristöistä suojeltavaksi yhteismetsien omilla päätöksillä ilman korvausta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut