MTK:n Tiirola: Ilmakehä ei tunne rajoja

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajan EU:n hiililaskenta on erityisen poliittista.

Hakkuiden vähentäminen Suomessa vain siirtää hakkuita muualle maailmaan, jossa metsänhoito on heikommalla tolalla kuin meillä, toteaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessa.

”Ilmakehä ei tunne rajoja, joten aina kun tarkastellaan globaalia tasoa suppeampaa hiilinielua, astutaan hiilinielun laskentapolitiikan puolelle. Samoin käy, kun hiililaskentaan otetaan mukaan puutuotteiden fossiilisia korvaava vaikutus ja kysynnän kasvu”, Tiirola kirjoittaa.

Tiirolan mukaan EU:n hiililaskenta on erityisen poliittista, koska se vertaa hakkumääriä historiaan, jolloin hiilinielu voikin muuttua poliittisella laskennalla hiilen lähteeksi.

”Juurisyy tähän on kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) käyttämä laskentaoletus, että metsätuhot ovat sattumia eikä niiden vaikutusta oteta poliittisessa hiilinielulaskennassa huomioon. IPCC lähtee siis oletuksesta, että metsiin kerrytettävä hiilivarasto on yhtä varmassa tallessa kuin katon alle puurakennukseen varastoitu hiili.”

”On hyvä myös kysyä, miksi Suomessa metsät eivät pala eikä meillä ole massiivisia hyönteistuhoja. Ei se ole sattumaa, vaan hyvän ja pitkäjänteisen metsänhoidon seuraus”, Tiirola kirjoittaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito