Musiikkitalon uruissa soivat puupohjaiset pillit

Rieger-urkujen fasadipillit ovat ensimmäiset UPM:n puupohjaisesta biokomposiitista valmistetut urkupillit.

Helsingin Musiikkitalon uudet urut soivat juhlakonsertissa uudenvuodenpäivänä. Rieger-urkujen fasadipillit ovat ensimmäiset kotimaisesta, puupohjaisesta UPM Formi 3D -biokomposiitista valmistetut urkupillit.

Uruissa on kolmiulotteisesti tulostamalla valmistettuja soivia pillejä ja ilmakanavia yhteensä 260 metriä. 124 äänikertaa on jaettuna usealle eri pillistölle. Kyseessä tiedotteen mukaan ovat Suomen ja Skandinavian suurimmat, yhdet Euroopan suurimmista ja suurimmat konserttisaliin sijoitetut modernit urut maailmassa.

Helsingin Musiikkitalon urut on toteutettu kansainvälisessä yhteistyössä. UPM:n Suomessa valmistettu biokomposiittimateriaali toimitettiin 3D-tulostettavaksi Espanjan Burgokseen, mistä tulostetut pillit kuljetettiin urkuvalmistajalle Rieger Orgelbaulle Itävaltaan.

Orgelbau rakensi urut käsityönä, minkä jälkeen ne purettiin, kuljetettiin osina Helsinkiin ja rakennettiin uudelleen Musiikkitalon

Biokomposiitilla on luontaisesti akustisia ominaisuuksia, ja materiaalia hyödynnetään yleisesti esimerkiksi kaiutinkoteloissa.

”Urut soivat upeasti. On hienoa avata konserttisalin ovet yleisölle ja päästä nauttimaan yhdessä sekä musiikista että visuaalisesta elämyksestä, jonka uudet urkumme ja esiintyjämme tarjoavat tammikuusta alkaen”, sanoo Helsingin Musiikkitalon säätiön asiamies ja urkuhankkeen projektipäällikkö Kaisa Näreranta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat