Päijänteen biosfäärialuehakemus pysähtyi ympäristöministeriöön, ministeriö haluaa täsmennyksiä

Ympäristöministeriö pyytää Päijänteen biosfäärialueen hakijoilta täsmennyksiä hakemukseen. Toteutuessaankin biosfäärialue voi toteutua aiottua selvästi suppeampana.

Jyväskylän yliopiston Wisdom-ryhmän hakemus biosfäärialueen perustamiseksi Päijänteen järvialtaan alueelle on juuttunut ympäristöministeriöön, joka vaatii hakemukseen korjauksia ennen asian edelleen edistämistä.

Hankehakemus oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus lähettää YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescolle vielä tämän syksyn aikana. Se ei onnistu, vaan ympäristöministeriön erityisasiantuntija Ilona Latsan mukaan hakemukseen vaaditaan täsmennyksiä.

”Ympäristöministeriö katsoi, että hakemus ei riittävällä tavalla sisältönsä puolesta vastannut haettavan biosfäärialueen aluerajausta, vaan se käsitteli osin haettavaa rajausta laajempaa aluekokonaisuutta”, Latsa sanoo.

Hakemuksessa biosfäärialueeseen on sisällytetty koko Päijänteen altaan alue Jyväskylästä Lahteen. Tällä hetkellä hankkeeseen on kuitenkin sitoutunut vain kaksi kuntaa, Joutsa ja Muurame.

Latsan mukaan alueellinen sitoutuminen on biosfäärialuetoiminnan edellytys ja erityisesti kunnilla on tässä iso rooli.

”Tästä syystä biosfäärialueet perustetaan vain niiden kuntien alueelle, jotka sitoutuvat toimintaan.”

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa, että Päijänteen biosfäärialue voidaan perustaa vain Muuramen ja Joutsan alueelle, elleivät muut Päijänteen rantakunnat lähde vastoin aiempia päätöksiään mukaan hankkeeseen.

Alueen maanomistajajärjestöt ovat yksimielisesti vastustaneet biosfäärialuehanketta.

Lisää aiheesta: Maanomistajat tyrmäävät Päijänteen biosfäärihankkeen

Lisää aiheest: Myös Jyväskylän kaupunginhallitus torppasi biosfäärihankkeen, hanketta viedään silti eteenpäin

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Artikkelit

Kuvat