Pesimisaika on myös munarosvojen aikaa

Metsähallitus kehottaa tarkkaavaisuuteen. Munien rosvous on jopa ammattimaista toimintaa.

Metsähallitus kehottaa kansalaisia pitämään silmänsä auki mahdollisten linnunmunarosvojen varalta. Myös maastossa liikkuvat viranomaiset ja Metsähallituksen työntekijät valvovat lintujen pesintää.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan munien keräily on lisännyt suosiotaan, ei pelkästään Keski-Euroopassa vaan myös Pohjoismaissa ja Suomessa.

”Maassamme on liikkunut aiemmin ulkomaalaisia linnunmunien keräilijöitä, mutta vaikka koronavirus on lähes lopettanut ulkomaalaisten liikkumisen Suomessa, ei pidä tuudittautua siihen, ettei vaaraa ole. Laitonta munarosvousta harjoittavat henkilöt voivat ihan yhtä hyvin olla kotimaisia”, tiedotteessa todetaan.

Keräilijöitä kiinnostavat kaikkien lintulajien munat ja poikaset. Luvaton toiminta on osin ammattimaista ja munilla ja elävillä linnuilla käytävässä kaupassa liikkuvat isot rahasummat, maailmanlaajuisesti laittomassa villieläinkaupassa arvioidaan liikkuvan rahaa 10–20 miljardin dollarin arvosta.

Keräilijät ovat myös kansainvälisesti verkostoituneita. Taannoin Suomessa selvisi tapaus, jossa suomalaiselta kerääjältä löydettiin tuhansittain luvattomasti kerättyjä linnunmunia. Juttu sai alkunsa Skotlannista, josta löytyivät yhteydet Ruotsiin ja sieltä sitten Suomeen.

”Toisaalta tulee kuitenkin muistaa, että luonnossa liikkuu kevään ja alkukesän aikana runsaasti lintuharrastajia hyvällä asialla, ja he eivät ole laittomilla asioilla eivätkä aiheuta ongelmia linnuille”, painottaa Metsähallituksen Luontopalvelujen ylitarkastaja Tuomo Ollila.

Epäilyttävistä havainnoista voi ilmoittaa poliisille, Metsähallitukseen Juha Ahoselle (040 646 4250) tai Birdlife-Suomeen Teemu Lehtiniemelle (0400 749 786).

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut