Luke: Metsien hiilinielu kasvoi huimasti

Metsien hiilinielu kasvoi ennakkotiedon mukaan viime vuonna 46 prosenttia edellisvuodesta.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) pikaennakkotiedon mukaan metsien hiilinielu kasvoi viime vuonna 46 prosenttia. Metsien kasvu sitoi hiilidioksidia 25,6 miljoonaa tonnia enemmän kuin metsien käytön seurauksena vapautui. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 17,5 miljoonaa tonnia.

Luken mukaan metsien puuston kokonaispoistuma pieneni viime vuonna seitsemän prosenttia vuodesta 2018. Puuston kasvulle Luke käytti vuoden 2018 lukua.

Koko maankäytön ja metsätalouden eli niin sanotun lulucf-sektorin nettohiilinielu oli viime vuonna peräti 70 prosenttia suurempi kuin vuonna 2018.

Lähinnä metsien kasvun seurauksena sektori sitoi hiilidioksidia 17,4 miljoonaa tonnia enemmän kuin maan ja metsien käytön seurauksena vapautui ilmakehään.

Näin sektorin hiilinielu palautui lähes tarkalleen samalle tasolle, jolla se oli vuonna 2017, ja suunnilleen samalle tasolle, jolla liikuttiin koko viime vuosikymmen. Vuosi 2018 oli ennätyshakkuineen poikkeus tuossa jatkumossa.

”Tämä on osoitus siitä, että vuodet eivät ole nielujenkaan osalta veljiä keskenään. Vaihtelu tulee varmasti jatkumaan myös tulevina vuosina”, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi kommentoi Twitterissä.

Luke muistuttaa, että ennakkotietojen laskennan lähtötietoina käytettäviä edellisen vuoden tietoja on saatavilla rajallisesti. Tietojen tarkentuminen voi vielä muuttaa tuloksia.

Uutista muokattu klo 12.28

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat