Pienten hirvieläinten kantojen arviointia kehitetään

Loimaalla selvitetään riistakameroiden ja dna-keräysten mahdollisuuksia kannanarvioinnissa.

Kestävän riistanhoidon edellytys on riistaeläinkanta mahdollisimman tarkka tunteminen. Valkohäntäpeuran ja metsäkauriin kanta-arviot perustuvat pääasiassa saalistietoihin ja metsästysseurakohtaisiin kanta-arvioihin.

Suomen riistakeskus, Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus kehittävät yhdessä valtakunnallista kannanarviointimenetelmää kannanhoidon tueksi.

”Kannanhoidolle voidaan asettaa tavoitteita, ja tavoitteiden saavuttamista pystytään seuraamaan, kun meillä on luotettava kannanseurantajärjestelmä”, kertoo Suomen riistakeskuksen riistatalouspäällikkö Jarkko Nurmi.

Loimaalla on käynnissä kaksivuotinen koe, jossa selvitetään riistakameroiden ja dna-keräysten mahdollisuuksia kannanarvioinnissa. Riistakamerakuvia on kahdessa vuodessa kertynyt yli 30 000 kappaletta ja dna-näytteitä on kerätty lähes 1 300 kappaletta. Havaintojen avulla yksilöidään valkohäntäpeuroja ja muodostetaan tarkka kanta-arvio.

Samaan aikaan alueen metsästäjät kirjaavat metsästyspäivien yhteydessä näköhavaintoja havaitsemistaan valkohäntäpeuroista. Näköhavaintojen avulla Luonnonvarakeskus muodostaa arvion alueen valkohäntäpeurakannasta.

Hirven kanta-arvio perustuu pitkälti metsästäjien samalla tavalla keräämään hirvien näköhavaintotietoon, jota on kerätty jo kymmeniä vuosia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat