Pihtojen tuhoaja tunnistettiin

DNA-analyysin avulla tunnistettu Neonectria neomacrospora -sieni on läheistä sukua mustakoroa aiheuttavalle sienelle

taudin kiusaama pihta
Sieni-infektio saa aikaan pihkavuotoisia halkeamia ja epänormaalia kasvua, jolloin puun runkoon ja oksiin syntyy taudille tyypillisiä tummia koroja. Taudin eteneminen johtaa oksien, rungon sekä usein koko puun kuivumiseen ja kuolemaan. (Kuva Marja Poteri, Luke.)

Kymenlaaksossa harmaapihtoja vaivaava kasvintuhooja on tunnistettu Neonectria neomacrospora -sieneksi, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan. Se tunnistettiin DNA-analyysin avulla.

Sieni on läheistä sukua kuusen mustakoroa aiheuttavalle Neonectria fuckeliana -sienelle. Mustakoro on viime vuosina yleistynyt voimakkaasti ja vahingoittanut kuusen taimikoita ympäri Suomea maan pohjoista osaa lukuun ottamatta.

Neonectria neomacrospora on tunnettu tuhonaiheuttaja Pohjois-Amerikassa. Viime vuosina se on yleistynyt myös muun muassa Norjassa ja Tanskassa ja aiheuttanut vakavaa tuhoa useille pihtalajeille.

Kasvintuhooja eristettiin Mustilan arboretumin harmaapihdoista, joilla tautiin viittaavia oireita on esiintynyt jo 1980-luvulta lähtien. Toistaiseksi alueen muissa pihta- ja puulajeissa ei ole havaittu merkkejä korotaudista.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat