”Polttopuulle on täysin mahdotonta antaa hintaennustetta lokakuulle”

Polttopuiden kysyntä räjähti läpi katosta kesällä, ja osa kauppiaista myy jo ei-oota. Koneellisesti kuivattua klapia saa loppuvuodesta, mutta hintakehitys on täysi arvoitus.

Sähkön hinnannousu ja talven mahdolliset sähkökatkokset räjäyttivät polttopuukaupan käsiin loppukesästä. Polttopuiden menekki kiihtyi jo koronavuosina, mutta nyt kierrokset käyvät moninkertaisina.

”Edellisvuonna myytävä puu loppui elokuussa. Teimme nyt 500 kuutiota enemmän polttopuita, mutta tänä vuonna puut myytiin loppuun jo heinäkuussa”, kertoo Virve Montonen.

Montonen myy miehensä kanssa polttopuita Etelä-Karjalassa Halkokauppiaanrouva-sivuston kautta. Hänen mukaansa kaupaksi ovat menneet niin koivuklapit kuin muista puulajeista tehdyt halot.

”Uusi asiakkaita ovat ihmiset, jotka ovat aiemmin lämmittäneet takkaa muutaman kerran vuoteen, mutta nyt takka otetaan reilummin käyttöön. Kanta-asiakkaat ovat tuplanneet halkotilauksensa.”

”Keskiostoksen koko kaksinkertaistunut”

Eteläpohjanmaalaista koivuklapia myyvän Klapilan Marjaana Suominen kertoo, että heinäkuussa 2022 polttopuuta meni kaupaksi enemmän kuin aikaisemmin kovimpina pakkaskuukausina.

”Myynti räjähti 12.7. katosta läpi sen jälkeen, kun mediassa alettiin puhua talven mahdollisista sähkökatkoksista.”

Klapila joutui ensimmäistä kertaa sulkemaan verkkokauppansa tilausruuhkan purkamiseksi. Polttopuun verkkomyynti on tarkoitus avata uudestaan syyskuussa, mutta Suominen uskoo, että heiltä loppuu myytävä puu tätä menoa ennen joulua.

”Keskiostoksen koko on kaksinkertaistunut. Asiakkaat ostavat 6–8 irtokuutiota polttopuita.”

Koneellisen kuivauksen varassa

Suominen ja Montoset kuivattavat polttopuunsa kevään tuulessa ja auringossa, joten he eivät saa täksi talveksi enää valmistettua uusia klapeja. Loppuvuodesta myytävää on todennäköisesti enää niillä polttopuukauppiailla, jotka pystyvät kuivattamaan puuta koneellisesti läpi vuoden.

”Aikaisempina vuosina on jopa jouluaattona toimitettu klapeja, mutta tänä vuonna en tiedä, riittääkö silloin enää puuta”, kertoo koneellisesti kuivattua polttopuuta pääkaupunkiseudulle toimittava Jussi Luukkonen.

Kuivatklapit-sivuston kautta toimiva Luukkonen sanoo, että polttopuutoimitukset luvataan tällä hetkellä asiakkaille seitsemän vuorokauden kuluessa.

”Ymmärrän, että ihmisillä on halua varautua siihen, ettei tule kylmä. Pelkästään putkien jäätyminen saattaa aiheuttaa kymppitonnien remontin.”

Kun keväällä kuivattujen polttopuiden varastot tyhjenevät, koneellinen kuivatus tuottaa vielä klapeja, mutta sen määrät ovat rajallisia ja menetelmä tuo kustannuksia.

Esimerkiksi Luukkosella kuivatus syö niin haketta, sähköä kuin polttoöljyä. Energian syksyn hintakehitys vaikuttaa myös halkojen hintaan.

”Polttopuulle on täysin mahdotonta antaa hintaennustetta esimerkiksi lokakuulle”, Luukkonen sanoo.

Rajut hintapyynnöt lisääntyvät

Metsälehden haastattelemat polttopuukauppiaat arvioivat, että klapien hinta on noussut alueesta riippuen 15–50 prosenttia vuodentakaisesta. Irtokuutio koivupolttopuuta on perinteisesti maksanut eri puolilla Suomea 50–100 euroa, ilman kuljetusta.

Virve Montosen mukaan jo nyt on alkanut näkyä rajuja hintapyyntöjä jäljellä olevista polttopuista.

”Ihmiset muistavat jatkossa tällaiset myyjät, jotka käyttävät tilannetta hyväkseen.”

Polttopuukauppiaat hankkivat raaka-aineen seuraavan kevään klapintekourakkaan syksyllä ja talvella. Klapintekijöiden lisäksi kotimaiset koivurangat kiinnostavat Venäjän tuontipuunsa ja -hakkeensa menettäneitä teollisuutta ja lämpölaitoksia. Raaka-ainekilvan myötä polttopuun hinta tuskin halpenee ensi vuonnakaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa