Ponsselta uusi Scorpion ja mammuttimainen ajokone

Ponsse on esitellyt uuden version Scorpion-hakkuukoneesta sekä merkin kaikkien aikojen suurimman ajokoneen, Ponsse Mammothin.

Suuren kantavuutensa ansiosta Ponsse Mammothilla voidaan ajaa jopa 30 kiintokuutiometrin kuormia. (Kuvaaja: Timo Villanen)

Ponsse on esitellyt uutuudet mallistonsa järeään päähän. Uusi Scorpion on mallinimeltään Giant. Malli on rakennettu samalle perustalle kuin Scorpion King, mutta tehoa ja vetovoimaa on lisätty. Myös nosturi on entistä vahvempi, joten koneessa voidaan käyttää Ponssen isoa, H8 hakkuukouraa.

Uutuus-Scorpion on suunniteltu toimimaan entistä vaativammissa maastoissa, kuten jyrkillä rinteillä ja paksussa lumessa. Uutuusnosturinsa, C50+ ansiosta kone suoriutuu entistä järeämpien runkojen käsittelystä.

Scorpion Giantin moottoriteho on 210 kilowattia. Kone painaa 24 tonnia.

Ajokoneiden sarjassa Ponsse on ottaa etumatkaa tärkeimpiin kilpailijoihinsa Ponsse Mammothilla, jonka kantavuus on 25 tonnia, John Deeren ja Komatsun suurimpien ajokonemallien kantavuus on noin 20 tonnia.

Suuren kantavuutensa ansiosta Mammothilla voidaan ajaa noin 30 kiintokuutiometrin kuormia. Koneen omapaino on 28,5 tonnia. Täydellä kuormalla Mammothin paino kohoaa siis yli 50 tonnin.

Ponssen uutuuskoneet ensiesiteltiin viime viikolla Ruotsissa, jossa isoille ajokoneille on enemmän kysyntää kuin Suomessa, koska maan metsäautotieverkosto on harva. Näin puutavaran metsäkuljetusmatkat ovat keskimäärin pidempiä kuin meillä, mikä korostaa isojen ajokoneiden tarvetta. Myös eukalyptusplantaaseilla suositaan mahdollisimman isoja ajokoneita.

Ruotsissa Ponssen osuus metsäkoneiden markkinoista on 20-25 prosenttia. Suomessa se lähentelee 50 prosenttia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut