Presidenttien puunistutukset saivat jatkoa, Niinistö vieraili Haapastensyrjässä

Sauli Niinistön nimikkopuu on alkiomonistettu kuusi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö istutti torstaina (15.6.) nimikkopuunsa Luonnonvarakeskuksen (Luke) Haapastensyrjän toimipaikan Rotupuisto-puulajipuistoon. Niinistön nimikkopuu on alkiomonistettu kuusi, Lukesta kerrotaan.

Nimikkopuusta tekee erityisen sen tuottamiseen käytetty tekniikka, kasvullinen alkiomonistus. Luken kehittämässä, havupuille soveltuvassa taimituotantomenetelmässä yhdestä siemenalkiosta voidaan tuottaa iso määrä taimia. Alkiomonistus on perinteistä siementuotantoa täydentävä uusi teknologia.

Suomen tasavallan presidentit ovat 1960-luvulta alkaen vierailleet Haapastensyrjässä ja istuttaneet puun Rotupuistoon. Haapastensyrjään aikaisemmin istutettuja presidenttien nimikkopuita ovat Urho Kekkosen kuusi (1962), Mauno Koiviston rauduskoivu (1984), Martti Ahtisaaren mänty (1998) ja Tarja Halosen kynäjalava (2005).

Haapastensyrjän Rotupuistoon on koottu kotimaisten metsäpuiden luonnosta löytyneitä harvinaisia erikoismuotoja, jotka havainnollistavat puulajiemme runsasta perinnöllistä muuntelua. Puisto toimii geenipankkina, jossa erikoismuodot säilyvät erilaisia tutkimus- ja lisäystarpeita varten.

Puisto istutettiin vuosina 1969–71. Sen nimi tulee Haapastensyrjää tuolloin isännöineen Metsänjalostussäätiön alkuperäisestä nimestä Metsäpuiden Rodunjalostussäätiö.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat