Maanmittauslaitos: Metsätilakauppojen määrä yhä laskussa, mutta hinnat nousussa

Eniten kauppaa on käyty tuttuun tapaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Tämän vuoden tammi-toukokuussa Suomessa tehtiin yhteensä 1 540 metsätilakauppaa, Maanmittauslaitoksen tilastoista selviää. Mukaan on otettu vain metsää sisältävät yli kahden hehtaarin tilakaupat.

Määrä on kuusi prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavalla jaksolla. Edellisvuonna alkanut kauppamäärien lasku näyttääkin jatkuvan.

Eniten kauppaa käytiin aiempien vuosien tapaan Pohjois-Pohjanmaalla. Kauppoja syntyi siellä 210 kappaletta, mikä on 12 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

”Etelä-Pohjanmaa erottuu muista maakunnista, sillä kauppamäärä kasvoi peräti 35 prosenttia suhteessa viime vuoden alkupuoleen”, kertoo johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Kauppojen vähentymisestä huolimatta hinnat olivat nousussa. Metsähehtaari maksoi alkuvuonna keskimäärin noin 3 760 euroa. Se on seitsemän prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Kalleinta metsä oli Varsinais-Suomessa, 6 650 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, keskimäärin 1 340 euroa. Varsinais-Suomessa nousua tuli kuusi prosenttia, mutta Lapissa keskihinta pysyi ennallaan.

”Parin viime vuoden ajan jatkunut puun hinnan kohoaminen on nostanut samalla myös metsätilojen hintoja. Tämän vuoden alkupuolen sahatavaran ja sellun laskenut kysyntä on alentanut metsäyhtiöiden tulosodotuksia, mutta se ei ole vielä näkynyt puun ja metsätilojen hinnoissa”, Ärölä toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus