Puupohjainen hiili palkittiin – ”Vaikuttava tapa edistää siirtymää fossiilisista uusiutuviin”

Stora Enson kehittämällä puuhiilellä voidaan korvata akkujen ja paristojen grafiittia.

Stora Enson kehittämä puupohjainen hiili on voittanut tämän vuoden Metsä360-tunnustuspalkinnon. Nyt toista kertaa jaettava tunnustuspalkinto nostaa esiin metsän jalostusarvoon tähtääviä tekoja.

Stora Enson puupohjaisella hiilellä voidaan korvata akkujen ja paristojen uusiutumaton grafiitti. Hiili valmistetaan ligniinistä, jota syntyy sellutehtaalle sivutuotteena. Tavallisesti sitä käytetään polttoaineena selluntuotannossa, mutta litiumioniakkujen materiaalina se kasvattaa merkittävästi jalostusarvoaan.

Valinnasta päättäneen palkintoraadin mukaan puupohjainen hiili on ”vaikuttava tapa edistää siirtymää fossiilisista raaka-aineista uusiutuviin”. Innovaatiolla on kansainvälistä potentiaalia, ja se voi myös muuttaa perinteisiä toimialoja, kun mittakaava kasvaa.

Palkintoraatiin kuuluivat VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara, Kemppi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama sekä lumilautailun moninkertainen maailmanmestari, metsänomistaja ja metsuri Roope Tonteri.

Metsä360-palkinto on 30 000 euroa. Stora Enso kertoi ohjaavansa palkintorahat Metsämuseo Lustolle. Palkintoa rahoittaa Marjatta ja Eino Kollin Säätiö.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat