Pyöräreitti sorastetaan helikopterilla UKK-puistossa

Metsähallitus kokeilee uudenlaista kestävöintiä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Metsähallituksen Luontopalvelut kokeilee uudenlaista kestävöintiä maastopyöräilijöiden suosimassa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Jyrkälle Niilanpää–Rautulampi-välille kestävöidään kaikille kansallispuistossa liikkujille tarkoitettu reitti, joka mutkittelee nykyisen reitin molemmin puolin. Tavoitteena on estää luonnon kulumista ja parantaa turvallisuutta.

Uusi, mutkitteleva reitti korvaa noin 2,5 kilometriä vanhaa reittiä. Maastoon kuljetetaan soraa helikopterilla keskiviikosta 16.8. alkaen. Helikopterilentojen aikana osa reiteistä on suljettu ja kaikki liikkuminen alueella kielletty.

Helikopterikuljetus ei kuluta luontoa samalla tavalla kuin esimerkiksi traktorilla tehtävät sorakuljetukset.

Kestävöinnin kustannusarvio on 150 000 euroa. Työhön on saatu erillinen raha valtion lisätalousarviosta.

Maastopyöräilyreittien määrää ei ole tarkoitus lisätä

Urho Kekkosen kansallispuistoon tehdään paljon retkiä maastopyörällä. Pyöräilijöitä on noin 15 prosenttia retkeilijöistä, jotka lähtevät Kiilopään lähtöporteilta kansallispuistoon. Kesän 2022 aikana Kiilopäältä tehtiin kansallispuistoon noin 10 000 pyöräkäyntiä.

Niilanpää–Rautulampi-väli on maastopyöräilijöiden suosima, jyrkkä reitti. Jyrkkyys aiheuttaa kovia tilannenopeuksia ja vaaratilanteita.

Polku on myös levinnyt ja ympäröivä luonto kulunut, kun liikkujat väistävät ja etsivät sopivaa kulkupaikkaa tunturissa.

Nykyinen reitti on kulkenut traktoreille ja mönkijöille tarkoitettua huoltouraa pitkin ja mennyt kohtalaisen suoraan perille.

”Tavoitteenamme on, ettei uudelleen linjattu, serpentiinimäisesti mutkitteleva reitti ole mistään kohtaa liian jyrkkä. Näin vedet eivät vie soraa mennessään ja reitin pitäisi kestää paremmin aikaa. Mutkitteleva, loivempi reitti hillitsee myös pyöräilijöiden tilannenopeuksia”, virkistyskäytön asiantuntija Petri Kulha Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Oppia on haettu Alpeilta, jossa jyrkissä maastoissa liikkuu paljon maastopyöräilijöitä.

”Haluamme tehdä jo olemassa olevasta reitistä sellaisen elämyksen, ettei reitiltä ole tarve nykyiseen tapaan poiketa. Maastopyöräilyreittien määrää ei sen sijaan ole tarkoitus kansallispuistossa lisätä”, Kulha sanoo.

Luonto Luonto

Kuvat