Ruotsin valtion metsäyhtiö ampuisi hirviä helikopterista

Sveaskog on turhaan hakenut lupaa ampua ilmasta taimikoissaan talvisin laiduntavia hirviä.

Ruotsin valtio-omisteinen metsäyhtiö Sveaskog on tuskastunut laajoihin ja toistuviin hirvituhoihin. Yhtiön mukaan nykyinen hirvikanta tekee mahdottomaksi maan metsälain edellyttämien taimikoiden perustamista Pohjois-Ruotsissa.

Lupaa yhteensä 80 hirven ampumiseen helikopterista on haettu Bodenin ja Lyckselen kuntien alueelle Pohjois-Ruotsissa.

Suuret hirvikeskittymät ovat Sveaskogin mukaan seurausta tavoiteltua pienemmistä kaatomääristä hirvijahdeissa. Yhtiön mielestä maan hirvikannan säätelyjärjestelmä ei pysty harventamaan hirviä riittävästi varsinkaan hirvitihentymäalueilla, koska jahti loppuu ennen kuin eläimet ovat siirtyneet talvilaidunalueilleen.

”Nyt joudumme istuttamaan syötyjen taimien tilalle uusia taimia, jotka hirvet taas talvella syövät ja saamme metsälakia valvovalta Skogsstyrelseniltä uhkasakon, koska emme ole onnistuneet hakkuualueiden metsittämisessä.”, sanoo Sveaskogin metsänhoitopäällikkö Mikael Lundberg.

Tästä syystä yhtiö haki lääninhallitukselta lupaa käyttää helikoptereita hirvitihentymien harventamiseen ja drooneja hirvilaumojen paikantamiseen. Lupaa ei kuitenkaan herunut.

”Helikopteri on tehokas ja stressaa hirviä vähemmän kuin tavallinen jahti. Metsästys on tärkein yksittäinen keino vähentää taimikoiden hirvituhoja. Ja koska hirvikannan säätely on epäonnistunut, joudumme turvautumaan näin jyrkkiin keinoihin, jotta voisimme täyttää metsälain ehdot”, Lundberg sanoo.

Hän huomauttaa, että helikoptereita käytetään jo nyt esimerkiksi poroja ahdistelevien karhujen ampumiseen.

Uutinen perustuu Sveaskogin tammikuiseen lehdistötiedotteeseen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat