Sähköautoilla ja tuulivoimalla päästöt kuriin

Sitran tuoreen selvityksen mukaan myös biomassaa tarvitaan entistä enemmän.

Suomi voi vähentää päästöjään 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti, Sitran tuore selvitys kertoo. Selvitys esittää joukon toimia, jolla tavoitteeseen voidaan teknisesti ja taloudellisesti päästä.

Keskeisiä keinoja ovat muun muassa autokannan sähköistäminen, tuulivoiman lisääminen ja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen biomassalla sähkön- ja lämmöntuotannossa sekä teollisuuden lämmöntuotannossa.

”Tieliikenteen sähköistämisestä tulee nopeasti halpenevien akustojen myötä kaikkein kustannustehokkain yksittäinen päästövähennyskeino. Tuulivoima tulee puolestaan olemaan kustannustehokkain tapa tuottaa sähköä, myös tarvittava varastointikapasiteetti huomioiden”, projektijohtaja Janne Peljo Sitrasta kertoo.

Selvityksen mukaan biomassan käytön kasvattaminen sekä teollisuudessa että sähkön- ja lämmöntuotannossa on metsän hiilinielujen kannalta ongelma, ellei tuontia lisätä merkittävästi. Toisaalta biomassan käyttöä sähkön- ja lämmöntuotannossa on mahdollista vähentää laskemalla sähkön- ja lämmöntuotannon kysyntää, esimerkiksi rakennusten energiatehokkuutta parantamalla.

Jotta päästöjen vähentämisessä onnistuttaisiin, tarvitaan merkittäviä poliittisia päätöksiä ja pian. Sitran mukaan päätösten aika on nyt, käytännössä jo seuraavalla hallituskaudella.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat