SDP poistaisi metsälahjavähennyksen

Oppositiopuolueen vero-ohjelma siirtäisi verotuksen painopistettä työn verottamisesta omistamisen verottamiseen.

Suurin oppositiopuolue SDP on julkistanut uuden vero-ohjelmansa. Sen mukaan verotuksen painopistettä on siirrettävä työn verotuksesta omistamisen verotukseen, mikä toteutetaan veropohjaa tiivistämällä. EU:ssa omistamisen verotus on keskimäärin selvästi kireämpää kuin Suomessa, ohjelmassa todetaan.

Esimerkiksi kiinteistöveron veropohjaa tultaisiin tiivistämään ja uudistamaan. Kiinteistöveron ulottamisesta metsämaahan ohjelmassa ei kuitenkaan sanota mitään.

Lisäksi poistettaisiin veropohjaa kaventavia vähennyksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi yrittäjävähennys sekä hiljattain voimaan tullut metsälahjavähennys.

Muutoksia tulisi perintöverotukseenkin. Nykyisin yritys-, maatila- ja sijoitusvarallisuutta voidaan siirtää perillisille hyvin matalalla verokannalla, esimerkiksi maatilojen luovutuksissa efektiivinen veroprosentti on ollut keskimäärin 1,6 prosenttia. Muilla veroprosentti on saattanut sen sijaan olla suuremmissa lahjoissa ja perinnöissä yli kymmenkertainen – perinnöistä on peritty enimmillään 36 prosentin veroa ja perheen sisälläkin 20 prosentin veroa. Näin suuri ero on SDP:n mukaan ongelmallinen ja sitä tulisi kaventaa.

Kommentit (2)

  1. SDP taisi unohtaa, että isoista tuotantolaitoksista mm. navetoista maksetaan vuosittain muhkeat kiinteistöverot. Perintövero ei ole suinkaan ainut vero jota peritään.

    Kun se maksettu kiinteistövero on esimerkiksi 10 000 € / vuosi, niin siitä voi laskutaitoiset laskea mitä kustantaa korkoakorolle
    laskien muutaman kymmenen vuoden verot jo ennen niitä perintöveroja. Paljonko on efektiivinen kokonaisveroaste ?
    Vinkkinä voin sanoa että ei ole pieni .

  2. Herra varjele meitä ja maaseutua demarivetoiselta kaunahallitukselta!

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat