Serlachiuksen suvusta ilmestyi uusi elämäkerta

Ralph Erik Serlachiuksen vaiheista kertoo Oula Silvennoinen.

Serlachius-suvun patruunoista kertovien elämäkertojen sarja on saanut jatkoa. Vuorossa on Ralph Erik Serlachius, jonka elämäkerran ”Savunharmaa eminenssi” on kirjoittanut historiantutkija Oula Silvennoinen.

Silvennoinen kirjoitti myös vuonna 2012 ilmestyneen Gösta Serlachiuksen elämäkerran ”Paperisydän”. Molemmat kirjat on kustantanut Siltala.

Ralph Erik Serlachius (1901–1980) oli vuorineuvos Gösta Serlachiuksen vanhin poika, jota valmennettiin lapsesta saakka perheyrityksen jatkajaksi. Tie ei ollut helppo, mutta R. Erik osoitti olevansa isänsä veroinen yritysjohtaja, joka vei Serlachius-yhtiön määrätietoisesti maailmanmarkkinoille.

”Samoin kuin isänsä, R. Erik oli koko ajan etsimässä uusia tuotteita, joilla Serlachius-konserni saisi kilpailuetua. Kantavaksi ideaksi osoittautui 1950-luvun puolivälissä Yhdysvalloista saatu ajatus ryhtyä valmistamaan Mäntässä kreppi- ja pehmopapereita”, Silvennoinen sanoo.

R. Erik Serlachiuksesta tuli Urho Kekkosen presidenttikausien poliittinen taustavaikuttaja ja vientiteollisuuden huipulla istuvan vuorineuvospiirin keskeinen moottori. Serlachius ajoi asioita mieluiten metsästys- ja kalastusretkien yksityisissä keskusteluissa, illallispöydissä ja kabineteissa.

Henkilökohtaisessa elämässään R. Erik oli sunnuntailapsi. Hänen avioliittonsa oli onnellinen, eikä hänen tarvinnut kantaa huolta lapsistaan.

Oula Silvennoisen elämäkerta Ralph Erik Serlachiuksesta on osa kirjasarjaa, jossa seurataan Mäntän patruunoiden seikkailuja teollisuuden ja taiteen maailmoissa. Vuonna 2021 ilmestyy vielä sarjan neljäs osa: Teemu Keskisarjan elämäkerta Gustaf Serlachiuksesta, Serlachius-yhtiön neljännestä ja viimeisestä johtajasta.

Harrastukset Harrastukset

Keskustelut

MOT