Stora Enso aikoo sulkea paperikoneen Imatralla

Kasvu jatkui viime vuonna, liiketulos nousi kolmanneksella.

Stora Enso aloittaa säästöohjelman. Haussa on 120 miljoonan euron vuotuiset kustannussäästöt – yhtiön investointiennustetta kutistetaan 50 miljoonalla eurolla, lisäksi suunnitteilla on paperikoneen sulkeminen Imatran tehtaalla sekä tehostamistoimia kahdella sahalla.

Säästöohjelmaa perustellaan markkinoiden kasvavalla epävarmuudella.

“Olemme varautuneet jo vuoden ajan markkinoiden mahdolliseen heikentymiseen. Nykyisessä geopoliittisessa kehityksessä on merkittävä riski, että maailmankauppa supistuu huomattavasti. Toimimme nyt ennakoivasti ja käynnistämme kannattavuuden turvaamisohjelmamme vahvistaaksemme kilpailukykyämme”, yhtiön toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström sanoo.

Imatralla suunnitellaan paperikone 6:n sulkemista. Koneen kapasiteetti on 90 000 tonnia ja se on tullut teknisen elinkaarensa päähän. Sulkeminen johtaisi enintään 80 henkilötyövuoden vähentämiseen. Tuotanto koneella on tarkoitus lopettaa vuoden loppuun mennessä.

Alan sahalle Ruotsissa ja Viron Rakveren sahalle kaavaillaan tehostamistoimia, joilla lisätään tuottavuutta ja vähennetään kustannuksia. Suunnitelma johtaisi 35 henkilötyövuoden vähennykseen.

Tulos kasvoi kolmanneksella

Stora Enson kasvu jatkui viime vuonna. Koko vuoden liikevaihto nousi vajaat 5 prosenttia edellisvuodesta 10,5 miljardiin euroon ja liiketulos kolmanneksella 1,3 miljardiin euroon. Tosin viimeisen neljänneksen tulos hieman heikkeni vuodentakaisesta.

Yhtiön mukaan kasvu selittyy pääosin suotuisilla hinnoilla ja aktiivisella myynninjakauma- ja hinnoittelutyöllä. Viimeisen neljänneksen tulosta rasittivat tuotanto-ongelmat kuudella tehtaalla, muun muassa Uruguayn Montes del Platassa, Ruotsin Nymöllassa ja Veitsiluodossa. Sundströmin mukaan pulmia prosessiteollisuudessa on aina, mutta harvoin kuudella tehtaalla yhden neljänneksen aikana.

Alkaneesta vuodesta yhtiö odottaa pääosin viime vuoden kaltaista, elleivät kaupankäyntiolosuhteet muutu merkittävästi. Liikevaihdon ennakoidaan kasvavan viime vuodesta, samoin kustannusten. Esimerkiksi puukustannukset ovat vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 50 miljoonaa euroa korkeammat kuin vuotta aiemmin.

”Odotan kysynnän jatkavan kasvuaan kaikissa Stora Enson liiketoiminnoissa lukuun ottamatta Euroopan paperiliiketoimintaa, jossa kysynnän laskun ennustetaan jatkuvan vuonna 2019”, Sundström toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut