Stora Enso jatkaa droonien kokeilua kirjanpainajajahdissa

Pienoiskopteri pystyisi havaitsemaan kirjanpainajapuun ennen ihmissilmää.

Droonien eli pienoiskopterien kehittelystä innostunut metsäyhtiö Stora Enso on kokeillut lennokkia avuksi myös kirjanpainajakuusten etsimisessä. Yhtiön metsäasiantuntija Saana Pulkkinen tutki viime kesänä mallia, jolla drooni pystyisi kameroineen tunnistamaan kuoriaisille alttiit kuuset metsiköstä.

Kirjanpainajakuusten tunnistaminen perustuu kuusten nestevirtausten arviointiin pienoiskopterin ottamien ilmakuvien perusteella. Koska nestevirtaukset vaikuttavat kuusen neulasten heijastavuuteen, nestekierron tilaa voidaan arvioida puun neulasia kuvaamalla.

Heikentyneet nestevirtaukset kertovat puun alttiudesta hyönteistuhoille.

”Tarkoitus on, että drooni pystyisi havaitsemaan kirjanpainajapuun jo ennen kuin ihmissilmä pystyy sen näkemään”, Pulkkinen kertoo.

Tällä hetkellä droonimalli tunnistaa suurella varmuudella selvästi sairaat puut, mutta heikentyneitä kuusia se ei vielä osaa metsästä erotella riittävällä varmuudella.

”Tarkennemme mallinnuksen menetelmää. Viime vuoden tulokset olivat niin hyviä, että kehitystä kannattaa jatkaa”, Stora Enson projektipäällikkö Mika Korvenranta kertoo.

Lennokkien lennättäminen voi auttaa myös siinä, että metsästä saadaan tilannekuvaa useammasta eri asiasta yhdellä ja samalla metsäkäynnillä.

”Droonilentojen perusteella voidaan kohdentaa varsinainen maastokäynti. Esimerkiksi, että tuolla on sairaita puita, mennäänpäs katsomaan, mitä siellä on”, Pulkkinen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat